Skip to main content

Hva er en EKG, og hvordan fungerer det i den nye Apple Watch?

Hva er en EKG, og hvordan fungerer det i den nye Apple Watch?

Geoffrey Carr

Apple har nylig lansert serien 4 Watch og alle snakker om den nye hjerteovervåkingsfunksjonen - elektrokardiogrammet (EKG eller ECG). Mens appen ikke er tilgjengelig ennå, er maskinvaren på plass, og den lover å være en av Apple Watch mest overbevisende nye funksjoner.

Din hjerterytme og hva som kan gå galt

For å forstå hvordan en EKG fungerer, må vi se på hvordan hjertet slår.

Menneskets hjerte er en to-trinns pumpe, delt inn i to sider. Hver side har enatrium på toppen og aventrikkel på bunnen. Musklene som omgir disse to kamrene utløses av to noder: sinoatrial (SA) node og atrioventrikulær (AV) node.

SA-noden er kroppens naturlige pacemaker. Denne nerveklyngen depolariserer og avgir en elektrisk ladning, og starter hjerteslag. Dette får atriummusklene til å trekke seg sammen og skyver blod ned i ventrikkelen. AV-noden virker som en forsinkelseskrets, pauser til ventrikkelen er full. Da det depolariserer og ventrikelen kontrakterer, skyver blod ut i kroppen.

Etter at syklusen er fullført, knytter nodenerepolarize, stopper nerveimpulsen. Hvis du tenker på nevroner som små batterier, er depolarisering som å slå på en bryter og la strømmen strømme. Repolarisering slår av den strømmen, stopper signalet nerveen sender. (Nerver er ionisert, og depolarisering lar nervemembranen passere elektroner.)

Den normale driften av denne syklusen kalles sinusrytme, og du kan se den i EKG-stripen nedenfor. (Også ifølge pasienten som ga disse stripene, er denne stripen faktisk opp ned, på grunn av en tilstand som kalles Right Bundle Branch Block.)

Når den elektriske operasjonen av hjertet blir synkronisert, kaller vi denne atrielle fibrillasjonen (også AFib eller AF). Variasjoner av atrieflimmer er de tingene som en enkelt-leder EKG som den i den nye Apple Watch Series 4 kan oppdage. Stripene på denne siden viser ulike hendelser assosiert med atriell fibrillering.

Skriv inn elektrokardiogrammet

Elektrokardiogrammet (EKG) er det første verktøyet en lege vil bruke til å diagnostisere eller utelukke hjerteinfarkt ved brystsmerter. EKG er en elektrisk måler og innspillingsenhet som kan se elektriske signaler generert av SA og AV noder i hjertet.

En multi-lead EKG kan gjenkjenne fremdriften av et hjerteslag i flere retninger; Det kan følge hjerterytmen opp og ned, fra side til side og fra forsiden til baksiden. Ved å se forskjeller i timing, kan en lege diagnostisere flere forhold, inkludert et hjerteinfarkt. Fordi Apple Watch bare har en ledelse, kan den ikke diagnostisere hjerteinfarkt på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel, strukturelle mangler eller andre forhold som kan innebære mer subtile problemer med nerver og noder i hjertet.

Du har sikkert sett den klassiske EKG-kurven på TV. Dette mønsteret har flere forskjellige deler, og bredden, høyden og formen på hver del forteller historien om hjertets slag.

Fra venstre til venstre er den første bumpen på bølgeformen P-bølgen. Dette er starten på hjerteslaget ditt, hvor SA-noden er depolariserende. Tidsperioden mellom begynnelsen og slutten av P-bølgen er PQ-segmentet. Dette er forsinkelsen før ventrikelpumpe. Variasjoner i P-bølgen kan fortelle om ting som forstørret atria, atrieflimmer og nerveproblemer.

Dypen ved Q er AV-noden depolariserende. Dette virker lite i forhold til R-bølgen, da nerveimpulsen passerer gjennom ventrikkelen. Dypen på S (hvis du antar "S wave", har du rett) er AV-noden repolariserende.

Q, R og S sammen er QRS-komplekset. De forteller historien om ventrikelens del av hjerteslag. Som P-bølgen kan QRS-komplekset vise flere nerveproblemer.

Endelig viser T-bølgen noderne som repolariserer. Dette gjør at hjertemuskulaturene kan slappe av og tegne blod inn i hjertet.

Som min venns hjemmekontor er Apple Watch EKG enenkelt bly enhet. Dette betyr at den har to forbindelser til kroppen: en på baksiden av klokken som berører håndleddet og en på kronen som du berører med fingeren i den andre hånden din. Teoretisk sett kan klokken gjøre alt som en annen enkelt EKG kan gjøre. Forskjellen er at de fleste medisinske overvåkingsanordninger krever månedlige utbetalinger for medisinsk overvåking og rapportering.

Se på de forskjellige grafer spredt gjennom denne artikkelen, kan du se noen eksempler på uregelmessige hjerteslag. Disse ble registrert av en EMAY-bærbar EKG / EKG-enhet, som er en billig hjemmeovervåkingsenhet. Som Apple Watch, er dette en enkelt bly EKG. I motsetning til klokken, er EMAY-enheten ment å enten holdes i begge hender eller presset opp mot brystet.

Klokken kan også måle pulsen. Din puls og utvinningshastighet (hvor raskt pulsen forsinker etter trening) kan være indikatorer på kardiovaskulær helse og generelle treningsnivåer. Klokken kan også varsle deg om din puls er for høy i løpet av tiden du ikke beveger deg; klokken er unikt tilpasset denne oppgaven, med sine innebygde bevegelsessensorer.

Mens disse enhetene er kraftige, er det ting de ikke kan gjøre.Apple Watch er ikke sertifisert for medisinsk overvåking, og på dette punktet bør ikke brukes i stedet for en medisinsk enhet for pasienter diagnostisert med hjertesykdom. Imidlertid er mer informasjon nesten alltid en god ting, og å kunne oppdage atrieflimmer kan redde liv og forbedre livskvaliteten for pasienter som ikke engang visste at de hadde hjertesykdom.

Appen bør være tilgjengelig "senere i år," ifølge Apple. I mellomtiden, sjekk ut koblingene nedenfor for mer lesing på hjertet ditt og hvordan elektrokardiogrammet fungerer.

Mer informasjon

Det er en stor mengde informasjon på nettet om hjertesykdom og diagnose. Her er noen ressurser jeg brukte:

  • Som alltid har Wikipedia noe å si om emnet.
  • Universitetet i Utahs artikkel om EKG-lederplassering
  • Mayo Clinic har en utmerket artikkel på EKG.
  • Amperor Direct gir en veiledning for å tolke et EKG-spor
  • Og endelig, GodAlmighty chimes i på Reddit

Spørsmål? Kommentarer?

Vennligst del dine historier, erfaringer eller råd i Disqus-kommentarene nedenfor.

Endelig husk å ta vare på hjertet ditt. Vi får bare den ene.

Link
Plus
Send
Send
Pin