Skip to main content

Hva slags forlengelseskabel bør jeg bruke?

Hva slags forlengelseskabel bør jeg bruke?

Geoffrey Carr

Forlengelseskabel er en av de vanligste husholdningsartene, men det finnes mange forskjellige typer skjøteledninger bygget til forskjellige formål. Her er hva du bør vite om skjøteledninger og når de kan og ikke kan brukes.

De forskjellige målerne (aka AWG)

Ledningene i en skjøteledning kommer i alle forskjellige tykkelser, som betegnes som "måle". Det er også noen ganger referert til som "AWG", som står for American Wire Gauge. Men ikke bli forvirret med selve tykkelsen på ledningen selv (selv om jo tykkere måleren, jo tykkere kabelen, i en grad). I stedet refererer måleren til tykkelsen på ledningene i skjøteledningen.

Forlengelsesledninger varierer alt fra 18 gauge til 10 gauge, med 10 gauge som er tykkeste. Lavere gauge (aka tykkere) ledninger tillater mer elektrisk strøm å strømme gjennom skjøteledningen, noe som gjør lavere gauge ledninger bedre for større apparater og verktøy som trenger mye juice.

De fleste strengene med utvidet lengde er ganske tynn og kompakt (som denne) og laget for bruk med elektronikk som ikke trenger mye strøm, som lamper, vekkerklokker, vifter og mer. Disse er også kjent som "light duty" skjøteledninger.

Tykkere-gauge forlengelseskabel i området 10-14 gauge er kjent som "medium duty" eller "heavy duty" skjøteledninger (som denne) og ser vanligvis ut som en virkelig tykk ethernetkabel av forskjellige typer. De har også vanligvis større kontakt i endene for å beskytte komponentene på innsiden. Imidlertid kan du noen ganger finne lette skjøteledninger som ser ut som tunge plagg (som denne), så pass på å dobbeltsjekke måleren, som noen ganger kan bli funnet trykt på ledningen selv.

Tykkere-gauge forlengelseskabel er egnet for mer krevende apparater og verktøy, som romvarmere, kjøleskap og mer. Det er mye kontrovers om å bruke skjøteledninger med krevende apparater, så vi snakker mer om det om et øyeblikk.

Jordet mot uberørt

I det øyeblikket du setter øynene på forskjellige skjøteledninger, merker du en skarp forskjell: Pluggen vil enten ha to eller tre stenger. Den tredje stangen er en jordforbindelse som gir en returvei for overskytende elektrisk strøm for å forhindre skade på apparatet, eller enda verre, elektrisk støt til brukeren hvis det er kort.

Du vil for det meste se lette forlengelsesledninger sport bare to spor, som også kalles en ujordet skjøteledning. Disse kan brukes trygt med gjenstander som ikke trekker mye strøm (lamper, vifter, klokker, etc.). Men hvis et apparat har en trekantet plugg, må du koble den til en trekantet (aka jordet) skjøteledning.

Du kan koble et apparat med en jordet stikkontakt til en jordet skjøteledning uten problemer, men ikke plugg inn en trekantstikkontakt i en ujordet skjøteledning (ved hjelp av en disse adapterene), for det meste fordi alt med en jordstang er vanligvis kraftig og bør ikke kobles til en lett forlengelseskabel i utgangspunktet.

Utendørs vs. Innendørs

Bare ved å se på en skjøteledning, kan du kanskje ikke fortelle om den kan brukes utendørs eller bare innendørs, men isoleringen som skjøteledningen bruker, gjør hele forskjellen.

De fleste innendørs lettlengde skjøteledningene (som vist på bildet ovenfor) har liten isolasjon, og vil etter hvert bli forverret når de utsettes for utendørselementene i noen betydelig tid. Utendørs forlengelseskabel har imidlertid mye bedre isolasjon og mer av det. De er i stand til å tåle den varme solen, så vel som den frostige vinteren uten å forårsake noen problemer.

Imidlertid gir mange utendørskabler ikke en vanntett forsegling der pluggen er, siden det egentlig ikke er mulig å oppnå det i utgangspunktet. Så det anbefales fortsatt å være forsiktig rundt våte områder og løft stikkene hvis det er stående vann i området. Det er også en god ide å pakke forbindelsen i plast for å hindre regnvann fra å komme seg inn.

Når og hvor du ikke bør bruke skjøteledninger

I motsetning til hva du kanskje tenker på skjøteledninger, er det noen tilfeller der de ikke skal brukes, avhengig av apparatet og hvor langt det er.

For det første kan skjøteledninger bare være så lange. Generelt er jo tykkere ledningen (målevis), jo lengre den kan være (opptil 150 fot med de tykkeste leddene). Dette er grunnen til at du nesten aldri ser lys forlengelseskabel lengre enn 25 fot eller så, fordi spenningen vil dø ned før den kommer til apparatet, noe som resulterer i at enheter ikke får nok strøm og muligens medfører sikkerhetsfare. Dette er også grunnen til at du ikke bør daisy kjedeforlengelseskabel.

Videre skal skjøteledninger ikke installeres inne i vegger og brukes permanent, fordi de er ubeskyttede og ikke varmebestandige, mens ekte romex-ledning er.

Når det gjelder bruk av skjøteledninger for strømforsyning med høy-watt-apparater som et romvarmer eller en hårføner, er det vanligvis frynst på. De fleste apparatprodusenter vil fortelle deg at du ikke gjør dette, fordi det er veldig enkelt å bruke en skjøteledning som ikke er vurdert for strømmen som trengs fra apparatet.Det er imidlertid generelt ikke et problem hvis du bruker riktig type skjøteledning.

Hvis for eksempel romvarmeren din drar 15 ampere, vil du ha en skjøteledning som kan håndtere minst 15 ampere. Dette betyr at du sannsynligvis vil ende opp med minst en 14-gauge skjøteledning, men også 10- eller 12-gauge ledninger vil fungere også. Det du ikke ønsker å gjøre, er å bruke en lett forlengelseskabel som ikke er klassifisert for strømmen, og dra opp et romvarmer. Det ber om problemer.

Link
Plus
Send
Send
Pin