Skip to main content

Slik forbedrer du HDTVs lyd med en kompakt, rimelig lydlinje

Slik forbedrer du HDTVs lyd med en kompakt, rimelig lydlinje

Geoffrey Carr

I løpet av et løp om å skape stadig slankere HDTV-er, er det sjeldent diskutert offer: lydkvalitet. TVens innebygde høyttalere er trolig forferdelig, men hvis du vil fikse sin anemiske lyd, er det enkelt, billig og plassbesparende å legge til en lydlinje.

Hvordan en lydlinje er forskjellig fra tradisjonelle høyttaleroppsett

De fleste TV-apparater har høyttalere gjemt bak, som har en tendens til å projisere lyd mot veggen bak TV-apparatet i stedet for ut mot betrakteren. Dette reduserer ikke bare den generelle kvaliteten på visningsopplevelsen, gjør det lett ved å hoppe av taket og veggene rundt settet, og tvinge deg til å skru volumet opp høyere, men det gir spesielt dårlig reproduksjon av tale (hvilket har en tendens til å være mykere enn de andre lydene i TV-programmer og filmer).

Hvis du vil ha en ekte hjemmekino-opplevelse, har en høyoppløselig mottaker og surroundlyd høyttalere ikke likeverdige. Men et oppsett som det kan bli dyrt, komplekst og ta opp en anstendig mengde plass i stua. Du trenger ikke å gå til slike utgifter og problemer. En lydbøyle er et godt alternativ: Det er i utgangspunktet en enkel, all-in-one booster høyttaler med en innebygd forsterker, slik at du ikke trenger en mottaker. Det er langt enklere å installere, og kan gjøre underverk for TVens lydkvalitet i forhold til de innebygde høyttalerne. Ingen ledning, boring, fussing, høyttalerkalibrering eller amatør AV-spesialistopplevelser kreves.

Lyder som løsningen for deg? Her er hva du må vurdere når du kjøper en lydlinje for TVen din.

Formfaktor og tilgjengelige tilkoblinger Angi scenen

Først og fremst må du se på TV-oppsettet ditt og ta noen notater. Hvor stor er din TV? Hva slags innganger og utganger har det på baksiden? Er det sitter på et stativ av noe slag, eller er det veggmontert? Hvis den sitter på et stativ, har TV-en selv en sentral stativ eller ben som ligger på motsatte kanter? Er det rom bak TV-stativet eller et sted i rommet for en subwoofer? Svarene på alle disse spørsmålene vil ha en sterk effekt på å lede utvelgingsprosessen. Vurder dine svar på disse spørsmålene mens vi arbeider gjennom de neste avsnittene.

Formfaktor: Sound Bars vs Sound Pedestals

Lydbjelker kommer faktisk i to forskjellige formfaktorer: lydbjelker (som du sannsynligvis har sett nok av) og lydpedaler (som du sannsynligvis har sett svært få av). Lydbjelker er lange og tynne, typisk omtrent like stor som et 4 x 4 tømmer og i en rekke lengder fra smal (for mindre 32 "sett) til bredere (for større 60" + sett) - selv om det ikke er t strengt nødvendig for å matche bredden på TVen til lydlinjen, og størrelsen blir heller ikke automatisk lik kvalitet.

Lydstenger plasseres vanligvis foran TV-en på samme stativ, som Bose Solo 5 sett ovenfor, eller veggmontert under settet. Plassering foran settet er vanligvis ikke et problem, men når det gjelder svært store lydbjelker og HDTV-er som er svært lave, kan lydbeltet blokkere IR-mottakeren på TVen. I slike tilfeller hvor baren kommer i veien eller hvis du ikke vil bore flere hull i veggen for å montere enda en ting, kan du alltid bruke rimelige lydbrakettbeslag for å piggyback lydbjelken på TV-apparatets VESA-monteringshull , plasserer den over TV-en og ut av veien.

I tillegg til selve baren, vil du også vurdere hjelpeledere. Mens mange lydbjelker er frittstående enheter, kommer andre med en kompanion-subwoofer som gir rikere bass. Hvis du vil ha noe av det ekstra, vennligst se etter modeller merket som "2.1" (som indikerer at systemet har to lydkanaler pluss en subwoofer).

Det er også lydbarsett som dukker opp i markedet, som til og med inneholder trådløse satellitt høyttalere for en mer avrundet surroundlydopplevelse - men på det tidspunktet venturer vi ganske langt fra vårt oppdrag om å oppgradere din enkelt og billig med en plug-and- spille lydlinje og flytte inn i et helt nytt territorium: trådløse surround-lydsystemer.

Lydpedestaler har en lignende profil som lydbjørnebrødre, i det minste når de er sett fra forsiden, men er mye dypere, og tjener som en hel base for at TVen skal hvile på, som vist under med Bose Solo 15. Du ser ikke så mange av disse på markedet på grunn av moderne TV-design, men de tilbyr bedre bass enn subwoofer-mindre lydbarer.

Når du vurderer en lydpostestal, en lydlinje eller en lydbøyle + subwoofer, er det viktig å ta hensyn til størrelsen på TVen, hva den hviler på (hvis den hviler i det hele tatt), og hvis du har plass for en ekstern subwoofer, med tanke på at det store flertallet av lydbøyle subwoofere er trådløse, og subwoofer plassering er veldig fleksibel da basfrekvensene de sender ut, er mer eller mindre retningsløse.

Tilkoblingstyper: Optisk, Analog og HDMI, Oh My!

Du kan ha et fantastisk høyttalersystem, men hvis du ikke kan koble den opp til TVen din, så spiller det ingen rolle. Din andre bekymring når du velger en lydlinje, undersøker TVen din (i tillegg til et tilleggsutstyr som kabelboks, DVR, etc.) for å finne ut hva slags lydforbindelser du trenger.

Som regel, jo dyrere lydlinjen, desto flere tilkoblingsalternativer har du. La oss ta en titt på baksiden av en lydlinje for å gå gjennom de ulike tilgjengelige tilkoblingene.

I produsentens bilde over, har baksiden av en nå-nedsatte Yamaha YSP 2220 et ganske stort utvalg av porter. Langt til venstre har vi en analog R / L-lydinngang, en docking / video ut-port (som er spesifikk for oppsettet av denne modellen), en koaksial digital lydinngang, to optiske digitale lydinnganger og en håndfull HDMI porter.

Flere portmodeller som denne er flotte hvis du vil (eller trenger) å bruke lydbjelken som en enkel mottaker for mange enheter: Du kan pibe i lyd fra eldre videospillsystemer med analoge porter, du kan peke i lyd fra flere HDMI-kilder som kabelboks og DVR med HDMI-porter, og du kan alltid falle tilbake på den optiske porten for å peke lyd fra TVen eller andre systemer inn i lydlinjen. For de aller fleste forbrukere er de eneste porter som egentlig betyr noe, HDMI-porter og muligens den optiske lydporten (som er de usunne helter i hjemmet lydlandskapet).

Det er to måter å koble lydstangen til TVen din. Du kan koble alle enhetene dine (Blu-ray-spilleren, kabelboksen, spillkonsollen osv.) Inn i lydlinjen og send videoen til TVen din, eller koble alle enhetene til TVen din og send lyden ut til lyd bar. Sjekk TVen din og se hva slags porter den har på baksiden - hvis den ikke har noen optiske lydutganger, må du gå den første ruten. Hvis det gjør det, kan du sannsynligvis gå uansett. Bare vær sikker på at du vet hvilken metode du skal bruke, og sørg for at lydlinjen har de rette porter for TVen din og (hvis du går den andre ruten) alle enhetene dine.

Primærfunksjoner: Skjermer, kontroller, surroundlyd og mer

Du har målt din plass, du har sjekket dine porter, nå er det på tide å se på noen funksjoner du kanskje vil ha i en potensiell lydlinje. La oss se på primære funksjoner - funksjoner som er grunnleggende for funksjonen til enheten som en tilleggshøyttaler. I neste avsnitt ser vi på sekundære funksjoner som kan betraktes som bonuser, verdt å betale litt ekstra for hvis du vil ha dem.

Viser: Noen ganger Effektiv, Noen ganger en øye

Ikke alle lydstenger trenger en skjerm, selv om de kan være nyttige (og når det gjelder lydbøyder som har mange ekstra funksjoner som HDMI-omkobling eller streaming av lyd, er de til og med nødvendige), men en ting er sikkert: ingenting irriterer folk mer om lydstenger enn dårlige skjermer.

Når du handler for en lydlinje, må du kontrollere om en skjerm kan bli dempet eller slått av (eller hvis den slås av automatisk når den ikke er i bruk). Av alle de tingene vi hører folk klager på om lydbjelker, er den største klagen den altfor lyse skjermen. På den subtile siden av tingene finner du svært lavt tastaturer som volumindikatoren bak-høyttaler-grillen som finnes på ZVOX SoundBase lydsokkel, sett under.

På den lysere siden av ting, finner du mer tradisjonelle mottakerliknende skjermer med mer informasjon, vanligvis i en halvøy-searing til helt øye-searing blå farge. Hvis du ender med en ellers perfekt lydlinje som har en altfor lys skjerm, kan du se vår guide til å dimme lyse elektronikk. Et lag med lysreduserende film over en lys skjerm gjør en verden av forskjell.

Kontroller: On-Board og fjernkontroller Gjør eller bry deg opplevelsen

Andre for å vise woes i klageavdelingen er kontrollproblemer. Ideelt sett er din erfaring med lydlinjens kontroller så nær friksjonsfri som mulig. Dette betyr velutstyrte manuelle kontroller på selve lydbjelken (strømknappen foran og midt, i stedet for skjult på en vanskelig sted bak stolpen, for eksempel), slik at du ikke forstyrrer hånden din i rare stillinger for å endre innstillinger. Det virker som en triviell ting i forhold til andre hensyn, men når du handler, ta alltid et øyeblikk for å se hvor knappene ligger og spør deg selv. "Etter seks måneder, akkurat hvor irritert, skal jeg være med disse knappene? ”

I tillegg vurderer du situasjonen når det gjelder fjernkontroll (som er enda viktigere for en komfortabel sofa opplevelse). Har lydlinjen en universell fjernkontroll? Har du allerede en universell fjernkontroll du kan programmere for å bruke lydlinjen? Støtter TV-apparatet og lydlinjen HDMI-CEC slik at den vil slå på og av med TV-apparatet? Dette er ting du vil huske på. Ja, lydkvaliteten er viktig også, men virkeligheten er at de fleste lydstenger vil ha bedre lyd enn TVen din. Det er ikke en liten forskjell i lydkvalitet som vil bugge deg i det lange løp, det er stygge skjermer og cludgy kontroller.

Lydfunksjoner: Dialogforbedring, Volumnivellering og Pseudo Surround Sound

Når det gjelder den faktiske lydkvaliteten, er det noen få verdige funksjoner du vil holde øye med. Som vi nevnte i introduksjonen til denne veiledningen, er en av de tingene som lider mest med cruddy små TV-høyttalere dialog. Mange lydbjelker har en funksjon som kalles "dialogforbedring" eller noe variasjon derav. Bare å bytte fra TV-høyttalerne til en lydbjelke bidrar enormt til å rydde opp gjørmete talekvalitet, men dette ekstra nivået kan virkelig gjøre skuespillerne og skuespillerne stemme skiller seg ut.

I tillegg er en lydlinje med "volumnivåering" eller "utjevningsnivåering" -funksjonen stor.Frustrasjon med volumforskjeller mellom faktisk innhold og reklame er vanlig, og en god volumnivåeringsalgoritme vil holde høye reklamefilmer (eller handlingsscener i filmer) fra å blåse ut ørene dine.

Til slutt, la oss snakke om surroundlyd. De aller fleste lydbjelker er bare 2,0 eller 2,1 oppsett med venstre og høyre høyttaler i baren, pluss (noen ganger) en separat subwoofer. Noen finere modeller deler det opp og inkluderer 3.1 lyd, med en senterkanal for talespor (hvis videoen du ser på, støtter det). Noen lydbjelker har til og med flere høyttalere, og prøver å simulere surroundlyd ved å haste lyden fra de omkringliggende veggene i rommet i forskjellige vinkler. Det beste eksemplet på dette ville være den svært avanserte Dolby Atmos-aktiverte modeller.

Men vi skal være ærlige med deg: de premium Atmos-modellene høres bra ut (når du ser på Atmos-støttet materiale), men de er dyre-så dyre at du kan ende opp med å betale mer for lydlinjen enn deg betalt for hele TVen din. Når du kommer inn i riket for å betale $ 1000 + for en lydlinje, kan du like godt begynne å se på å sette opp et komplett hjemmekinoanlegg med flere høyttalere som støtter flere typer surroundlyd.

Til slutt er vi ikke her for å finne en lydlinje som ville gjøre surround sound rettferdighet til et filmaktig stykke somMaster og Commander; Vi er her for å markere funksjonene du vil ha i en lydlinje som vil kjøre sirkler rundt de små høyttalerne på HDTV-en, så vår anbefaling er å hoppe over de ultramative lydbjørene til prisene på førsteklasses lydfunksjoner som Dolby Atmos kommer ned og standarden selv er mer allment vedtatt.

Sekundære funksjoner: Bluetooth Pairing, Wi-Fi og Streaming Services

Med de store direkte-relaterte-til-TV-avspillingsfunksjonene ut av veien, finnes det en rekke mindre funksjoner du kan ha med i kjøpet ditt. En av de vanligste funksjonene er Bluetooth-paring - som gir deg muligheten til å koble telefonen din eller en annen Bluetooth-enhet til høyttaleren for lydavspilling. Hvis du er en Pandora-strømbruker, kan muligheten til å dumpe lydstrømmen fra telefonen til en romfyllende høyttaler, være fantastisk.

Når det gjelder Pandora (og andre streamingtjenester), har noen lydbjelker innebygd støtte for Wi-Fi-tilkobling og klienter for populære streamingtjenester som Pandora, Spotify, og så videre. Hvis du har Sonos høyttalere i huset ditt, kan du til og med få en Sonos lydlinje som integreres med resten av dem. Noen lydstenger, om enn et mindre sett, har til og med smart TV-funksjonalitet som støtte for Netflix og andre streamingvideotjenester.

Selv om det er bra og bra, kan vi ikke anbefale at du velger en lydlinje over en annen lydlinje på grunn av funksjoner som Pandora eller Netflix-støtte, av en enkel grunn. På samme måte som smarte TVer pleier å være ganske mye søppel, er appene fylt inn i lydbjelker likevel undervældende. Tilbring pengene dine på en finere lydlinje, og hvis du virkelig vil ha streaming-støtte, legger du til en Chromecast på TVen din eller en Chromecast Audio til lydlinjen via en av tilleggsinngangene.


Bevæpnet med all denne kunnskapen - hvor du vil plassere linjen, hvilke innganger du trenger, og hvilke funksjoner du vil ha - du vil være mer enn klar til å handle og finne den perfekte lydlinjen for dine behov.

Link
Plus
Send
Send
Pin