Skip to main content

Hva er en monopod og når skal jeg bruke en?

Hva er en monopod og når skal jeg bruke en?

Geoffrey Carr

Monopoder er en-leggede stativ (mono = en; tri = tre). De er ikke nær like stabile som stativ, men de har noen fordeler. Sport- og dyrelivsfotografer, spesielt, elsker monopoder.

Vektproblemet

Kamerautstyret er tungt. En DSLR og objektiv veier vanligvis mellom fem og ti pund. Det høres kanskje ikke ut som mye, men prøv å holde så mye vekt i hendene dine for en ettermiddag, og du vil se hva jeg mener.

Med lange linser blir ting enda verre. Noen oppsett med teleobjektiver og profesjonelle DSLR kan veie over 15 kg.

Problemet er at kameraets vekt ikke bare gjør det vondt å bære rundt; det påvirker også hvordan du skyter. Å ta ett eller to bilder med et tungt oppsett er bra, men hvis du skyter en begivenhet som et sportspill eller venter på noe som en fugl som skal lande, må du alltid ha kameraet ditt oppe og klar. Med mindre du er bygget som Arnold Schwarzenegger, kommer det bare ikke til å skje.

Et stativ er den tradisjonelle måten å støtte kamera på. De er flotte for å låse kameraet ditt ned, men de tar opp en god plass og reduserer mobiliteten din. Du kan ikke reagere raskt med kameraet sitt på et stativ, noe som ikke er ideelt hvis du står ved siden av et fotballbane eller prøver å spore et raskt bevegelsesdyr.

Dette er hvor monopoder kommer inn. Med ett ben i stedet for tre, vil de ikke stille et kamera på egenhånd. De kan imidlertid støtte vekten. Mens du ikke vil skyte noen lange eksponeringsbilder, vil armene dine ikke dø hvis du bruker en lang linse til en ettermiddag. Du må bare støtte kameraet ditt opprett horisontalt mens monopoden støtter det vertikalt.

En monopod er også mye raskere å tilbakestille. Du kan bære kameraet ditt og bevege deg uten å måtte justere noe. Det er derfor de er så populære blant idretts- og dyrelivsfotografer. De kan bruke tunge linser i lange perioder og reagere på skiftende forhold nesten like fort som om de bare holdt kameraet i hånd.

Tips for bruk av en monopod

Selv om monopoder og stativ (bipods eksisterer, men jeg aldri har sett en brukt til fotografering), er begge kameraer, de tjener forskjellige roller. Dette betyr at du må tenke på å bruke hverandre annerledes.

En monopod er ment å støtte vekten av kameraoppsettet slik at du kan bruke det komfortabelt. Det slags beseirer formålet da, hvis du plukker kameraet ditt for å ta bilder. Av den grunn bør du utvide en monopod slik at kameraet sitter på øynivå. Dette er mye lenger enn vi generelt anbefaler å utvide et stativ.

Siden monopodene gjør svært lite for å stabilisere kameraet, er det lite sannsynlig at du får skarpe bilder ved langsom lukkerhastighet. De vanlige rådene - at du bør bruke en minimum lukkerhastighet på 1 / [objektivets brennvidde] - holdes sant. Hvis du for eksempel bruker et 300mm objektiv, bør du bruke en minimum lukkerhastighet på 1 / 300th av et sekund. Merk at denne formelen bruker den effektive brennvidden til linsen din, så hvis du bruker et avlesningssensor kamera, må du multiplisere brennvidden av grøntfaktoren, slik at 300mm-objektivet vil være en 450mm-linse (vekstfaktor på 1,5 x) på et Canon-avlinger-sensorkamera.

Monopoder, som andre profesjonelle fotograferingsutstyr, kan trekke mye oppmerksomhet mot deg selv og kan bli utestengt på noen offentlige steder som museer. Jeg kjenner noen fotografer som har forsøkt å argumentere for at et monopod ikke er et stativ med sikkerhetsvakter. Det er ikke verdt det.

Du kan kjøpe stativ hvor ett ben omdannes til en monopod, som vår plukke for beste reisestativ på vår søsterside, Review Geek. Dette gir deg det beste fra begge verdener: et stabilt stativ med fleksibiliteten til et monopod som er tilgjengelig når du trenger det.


Monopoder er en annen nyttig redskap for fotografer, men med mindre du jobber med lange linser i lange perioder, trenger du ikke å skynde deg og kjøpe en. Sport, dyreliv og noen ganger bryllupsfotografer vil få mest mulig utbytte.

Bildekreditt: Thomas William på Unsplash.

Link
Plus
Send
Send
Pin