Skip to main content

Skal jeg la Apps sende "Brukestatistikk" og "Feilrapporter"?

Skal jeg la Apps sende "Brukestatistikk" og "Feilrapporter"?

Geoffrey Carr

Mange programmer vil sende bruksstatistikk, feillogger, krasjrapporter og annen diagnostikk til sine servere. Noen mennesker deaktiverer disse alternativene, men bør du?

Hvorfor er "Brukerstatistikk" og "Feilrapporter"?

Generelt vil applikasjoner laste opp to typer bruksdata: generell bruksstatistikk og informasjon om feil, for eksempel krasjrapporter.

Bruksstatistikk - som også kan refereres til som "telemetri" - inneholder informasjon om hvordan du bruker programmet, inkludert hvilke knapper og menyer du samhandler med og hvor ofte du bruker dem. I tilfelle av en nettleser som Firefox eller Chrome, vil dataene inneholde informasjon om hvor mange faner du har åpent og hvor mye minne nettleseren din bruker, hvor mange utvidelser du har installert, og så videre. Andre programmer vil se på hvilke alternativer du har aktivert, og hvor ofte du bruker programmet. Et spillprogram som Steam ser på maskinvaren i datamaskinen din, slik at spillutviklere kan se maskinvaren de skal målrette mot. De eksakte typen data som sendes, varierer fra søknad til applikasjon.

Feilinformasjon og krasjrapporter inneholder informasjon om hva som skjedde da en krasj eller en annen feil oppstod. For eksempel, hvis et program krasjer, kan det da be deg om å sende informasjon om den krasjen over Internett. Denne informasjonen inneholder hva du gjorde på tidspunktet for krasj og noe av innholdet i programmets minne. Tanken er å inkludere nok informasjon, slik at programmets utviklere kan bestemme hva som forårsaket krasj.

De eksakte dataene som sendes, varierer fra søknad til søknad. De fleste applikasjoner vil spørre deg og spørre om du vil aktivere denne funksjonen eller la den være deaktivert som standard, selv om enkelte programmer automatisk kan aktivere den. Noen programmer lar deg deaktivere eller aktivere bruksstatistikk og feilrapporter separat. Enkelte programmer kan la deg sjekke rapporter om krasj og bekrefte før de lastes opp. Krasjrapporteringsfunksjonen som er innebygd i Windows gjør dette - men noen kan ikke.

Hva gjør utviklere med disse dataene?

Utviklere refererer vanligvis til bruksstatistikk når de bestemmer hvilke endringer som skal gjøres i programmet, hvilke funksjoner som skal fokusere på utvikling, og for å informere andre beslutninger som avhenger av hvordan brukerne faktisk bruker programmet. Mozilla vet for eksempel hvilke deler av Firefox-grensesnittet brukerne samhandler med - i alle fall brukerne som rapporterer bruksstatistikk. De kan da ta hensyn til denne informasjonen når du endrer Firefox-grensesnittet. Knapper som brukerne sjelden bruker, vil bli skjult i menyer, mens alternativer som ofte blir brukt, blir lettere å få tilgang til. Hvis en utvikler vet at svært få brukere bruker en bestemt funksjon i programmet, kan de slutte å jobbe med den funksjonen. Hvis en utvikler vet at svært få brukere bruker et operativsystem som Windows XP, kan de avslutte offisiell støtte for Windows XP. For å ta disse avgjørelsene må utviklere ha informasjon som disse bruksstatistikkene, ellers skyter de blindt i mørket.

Krasjrapporter brukes til å identifisere frekvensen av bestemte krasjer og gi utviklere informasjon om årsakene deres. Med nok krasjrapporter kan utviklere identifisere de hyppigste krasjene og fikse dem. Dette hjelper utviklere når de jobber med de største problemene for ekte brukere, og gir dem nok data til å se hva som forårsaker krasj på tvers av mange ekte datamaskiner.

Skal jeg sende disse dataene?

Det er faktisk en ganske god ide for deg å sende bruksstatistikk og krasjrapporter. Sende brukerstatistikk sørger for at utviklere vet hvordan folk som deg bruker programmet, og kan ta avgjørelser med bruksmønstrene i tankene. For eksempel, da Microsoft fjernet Start-knappen fra Windows 8, sa de at de gjorde det fordi svært få personer faktisk brukte Start-knappen i henhold til bruksstatistikken de samlet fra "Microsoft Customer Experience Improvement Program" i Windows 7. Noen mennesker teoretiserte at kanskje bare mindre krevende nybegynnere brukte programmet Kundeopplevelsesforbedring aktivert, mens strømbrukerne - som brukte Start-knappen - var mye mer sannsynlig å deaktivere den. Kanskje hvis flere strømbrukere hadde denne funksjonen aktivert, ville Microsoft ha revurdert å fjerne Start-knappen - en klar feil fra deres side, siden de la Startmenyen tilbake til Windows 10.

I tilfelle av krasjrapporter sikrer innsending av en krasjrapport at utviklere vet at du faktisk hadde krasj. For eksempel innså Mozilla at den primære årsaken til krasj i Firefox var Adobe Flash-plugin-modulen. Dette førte til slutt til introduksjon av plug-in sandboxing, der Flash kan krasje på egenhånd uten å bringe ned hele Firefox-nettleseren. Hvis Mozilla ikke hadde denne informasjonen om krasj, er det mulig at plug-in sandboxing aldri ville ha blitt introdusert, og Flash ville fortsette å bringe Firefox ned i naturen.

Vil Apps sende personopplysninger?

Den virkelige grunnen til at mange mennesker deaktiverer disse funksjonene, er fordi de ikke vil at personopplysningene lekker ut - de vil ikke spores av bedrifter eller har sensitive data i en database et sted. Så hvor følsomt er disse dataene egentlig?

I tilfelle brukstatistikk er det usannsynlig at dataene vil være svært sensitive. Det er vanligvis anonymisert, fordi utviklerne ikke bryr seg om hvilken skjermoppløsning en bestemt bruker bruker. De vil vite hvordan vanlige forskjellige skjermoppløsninger er, og kanskje kombinere dataene for å se om det finnes generelle mønstre. Kanskje folk med bestemte skjermoppløsninger er mer sannsynlig å bruke forskjellige grensesnittelementer. Alt dette kan være nyttig for utviklere, men det er vanligvis ikke veldig sensitive data og vil trolig bli anonymisert.

I tilfelle av krasjrapporter kan ting bli litt mildere. Utviklere vil ikke samle personopplysninger med krasjrapporter - de vil bare se hva programmet gjorde når krasj skjedde. Avhengig av programmet kan dette medføre at noen personlige data sendes. Hvis du for eksempel spiller et online spill og det krasjer, bør du gjerne sende en feilrapport hvis du blir bedt om det. Det er usannsynlig at du vil ha sensitiv personlig informasjon sendt sammen med feilrapporten.

Men hvis du gjør din nettbank eller skriver sensitiv informasjon i en nettleser, og det krasjer, vil du kanskje ikke sende en fullstendig krasjrapport. Disse kan inneholde minnepulver av hva programmet gjorde når krasj skjedde, og hvis du gjorde noe privat som du ikke vil at andre skal se - for eksempel å se på bankkontosaldoen din, skrive inn kredittkortnummeret ditt eller sende En personlig e-post - du vil kanskje ikke nekte å sende krasjrapporten. Dette er grunnen til at enkelte programmer lar deg se mer detaljert informasjon om minnedumpen før du sender den.


Bruksstatistikk kan være uvurderlig og viktig for å styre utviklingen av programvare du bruker - og de bør ikke påvirke personvernet ditt negativt. Crash-rapporter kan også hjelpe utviklere løse problemer i deres applikasjoner. I de fleste tilfeller vil krasjrapporter være trygge å sende.

Mens mange strømbrukere slår av funksjoner som "telefon hjemme", er det vanligvis en bedre ide å la slike funksjoner være aktivert. Selvfølgelig kan du velge hvilke programmer du vil aktivere slike funksjoner i, kanskje du vil sende bruksstatistikk til Mozilla, men ikke Microsoft. Det er opp til deg.

Link
Plus
Send
Send
Pin