Skip to main content

Slik deler du filer mellom Windows og Linux

Slik deler du filer mellom Windows og Linux

Geoffrey Carr

Vi har tidligere dekket ulike måter å dele filer mellom nærliggende datamaskiner, men deling mellom Windows og Linux kan være litt mer komplisert. Denne artikkelen viser deg hvordan du kartlegger aksjer på begge operativsystemene for sømløs fildeling.

Det er to deler til denne veiledningen. I første del skal vi opprette en delt mappe på Windows, og deretter konfigurere Linux for å få tilgang til den delen. I den andre delen lager vi en delt mappe på Linux og konfigurerer Windows for å få tilgang til delen. Avhengig av situasjonen din, vil du følge det riktige settet med instruksjoner. Hvis du av en eller annen grunn ønsker å sette opp delte mapper på begge systemene, kan du også gjøre det. Vi bruker Windows 10 og Ubuntu til våre eksempler, men vi har gjort instruksjonene tilpasningsdyktige til stort sett alle versjoner av Windows eller Linux.

Alternativ One: Opprett en del på Windows og få tilgang til den fra Linux

For å gjøre dette arbeidet, tar vi tre trinn. Først vil vi sørge for at deling er aktivert på Windows. Når det er, deler vi den faktiske mappen. Og så ser vi på hvordan du får tilgang til den mappen fra et Linux-system.

Trinn ett: Pass på at deling er aktivert i Windows

For å konfigurere en delt mappe på Windows for Linux for å få tilgang, start ved å forsikre deg om at nettverksinnstillingene er konfigurert for å tillate tilkoblingen fra den andre datamaskinen ved å åpne Nettverks- og delingssenter. Den enkleste måten å gjøre dette på er å høyreklikke på nettverksikonet i systemstatusfeltet, og velg "Åpne nettverk og delingssenter".

Klikk på "Endre avanserte delingsinnstillinger" i vinduet Nettverks- og delingssenter.

For din nåværende profil, sørg for at følgende to innstillinger er aktivert:

  • Slå på nettverksfunn
  • Slå på fil- og skriverdeling

Når du er ferdig, klikk "Lagre endringer".

Trinn to: Del mappen

Nå som deling er aktivert, kan vi opprette den delte mappen for Linux-maskinen for å se. Det er ingen begrensninger på hva du kan dele (du kan teoretisk dele hele harddisken), men her vil vi bare dele en mappe med navnet "Del" som ligger på skrivebordet.

Høyreklikk mappen du vil dele over nettverket, og klikk deretter på "Egenskaper." På "Deling" -fanen i egenskapsvinduet klikker du på "Avansert deling" -knappen.

I vinduet "Avansert deling" som åpnes, aktiver alternativet "Del denne mappen", og klikk deretter på "Tillatelser" -knappen.

I tillatelsesvinduet kan du begrense tilgangen til mappen til bestemte kontoer. For å la enhver bruker ha tilgang til mappen din, gi bare "Full Control" -tillatelsen til "Alle" -brukeren. Dette gjør at noen kan lese og skrive endringer i filer i den delte mappen. Hvis du hellere vil begrense tilgangen til bestemte kontoer, fjerner du Alle brukeren, legger til brukerne du vil ha, og tilordner deretter de nødvendige tillatelsene.

Merk: Disse brukerkontoene er på Windows-datamaskinen, ikke Linux.

Når du er ferdig med å konfigurere brukere og tillatelser, klikker du på "OK" for å lukke tillatelsesvinduet og deretter "OK" igjen for å lukke vinduet "Advanced Sharing".

Tilbake i hovedegenskapsvinduet, bytt til "Sikkerhet" -fanen.

For Linux-brukeren å ha tilgang til den delte mappen, må du konfigurere de samme tillatelsene her du konfigurerte i delingsinnstillingene. Hvis de to innstillingene ikke samsvarer, vil de mest restriktive innstillingene tre i kraft. Hvis den ønskede brukeren allerede har sine sikkerhetsrettigheter satt opp (for eksempel geekbrukeren i vårt eksempel), så er du god til å gå. Du kan lukke vinduet og gå videre til neste trinn.

Hvis du trenger å legge til en bruker, for eksempel "Alle", klikker du på "Rediger" -knappen.

I tillatelsesvinduet som åpnes, klikker du på «Legg til» -knappen for å angi den nye brukerens detaljer.

Klikk "OK" på alle åpne vinduer, og mappen din skal nå deles med nettverket.

Trinn tre: Gå til Windows Del fra Linux

Du bør kunne montere den delte mappen ved hjelp av GUI i Linux, men det er også veldig enkelt å gjøre med kommandolinjen. Vi skal bruke terminalen for våre eksempler, ikke bare fordi det er raskere, men fordi det vil fungere på tvers av mange forskjellige distribusjoner.

Først trenger du cifs-utils-pakken for å kunne montere SMB-aksjer. Skriv bare følgende kommando på terminalen:

sudo apt-get install cifs-utils

Etter det, bare lag en katalog, og fest deretter delen til den. I dette eksemplet vil vi lage mappen på skrivebordet for enkel tilgang. Bruk disse kommandoene til å opprette og montere mappen:

mkdir ~/Desktop/Windows-Share sudo mount.cifs //WindowsPC/Share /home/geek/Desktop/Windows-Share -o user=geek

Som du kan se i skjermbildet, ble vi bedt om rotpassordet til Linux-maskinen, og deretter for passordet til "geek" -kontoen på Windows. Etter å ha kjørt den kommandoen, kan vi nå se innholdet i Windows-delen og legge til data i den.

Hvis du trenger hjelp til å forstå kommandoen Mount, her er en sammenbrudd:

  • sudo mount.cifs: Dette er bare mount-kommandoen, satt til å montere en CIFS-del (SMB).
  • WindowsPC: Dette er navnet på Windows-datamaskinen. Skriv inn denne PCen i Start-menyen på Windows, høyreklikk den og gå til Egenskaper for å se datamaskinens navn.
  • // Windows-PC / Del: Dette er den fulle banen til den delte mappen.
  • / Home / geek / Desktop / Windows-Share: Dette er hvor vi liker delen som skal monteres på Linux-systemet.
  • -o bruker = geek: Dette er Windows-brukernavnet som vi bruker for å få tilgang til den delte mappen.

Alternativ to: Lag en del på Linux og få tilgang til den fra Windows

Å lage en del på Linux, og deretter få tilgang til den fra Windows, er faktisk litt enklere enn den andre veien. Først oppretter vi den delte mappen på Linux-systemet. Så ser vi på hvordan du får tilgang til den fra en Windows-PC.

Trinn ett: Opprett delingen på Linux

For å konfigurere en delt mappe på en Linux som Windows skal få tilgang til, start med å installere Samba (programvare som gir tilgang til SMB / CIFS-protokoller som brukes av Windows). På terminalen bruker du følgende kommando:

sudo apt-get install samba

Etter at Samba har installert, konfigurer du et brukernavn og passord som skal brukes til å få tilgang til delen:

smbpasswd -a geek

Merk: I dette eksemplet bruker vi, Äògeek, siden vi allerede har en Linux-bruker med det navnet, men du kan velge hvilket som helst navn du vil.

Lag katalogen som du vil dele ut på din Windows-datamaskin. Vi skal bare legge en mappe på skrivebordet vårt.

mkdir ~/Desktop/Share

Bruk din favorittredigerer til å konfigurere smb.conf-filen. Vi bruker Vi her.

sudo vi /etc/samba/smb.conf

Rull ned til slutten av filen og legg til disse linjene:

[] path = /home// available = yes valid users = read only = no browsable = yes public = yes writable = yes

Åpenbart må du erstatte noen av verdiene med dine personlige innstillinger. Det skal se slik ut:

Lagre filen og lukk editoren din. Nå må du bare starte SMB-tjenesten på nytt for at endringene skal tre i kraft.

sudo service smbd restart

Din delte mappe skal nå være tilgjengelig fra en Windows-PC.

Trinn to: Få tilgang til Linux-delen fra Windows

La oss nå legge til Linux-delen til vårt Windows-skrivebord. Høyreklikk et eller annet sted på skrivebordet, og velg Ny> Snarvei.

Skriv inn nettverksplasseringen til den delte mappen, med denne syntaksen:

\IP-ADDRESSSHARE-NAME

Merk: Hvis du trenger IP på Linux-datamaskinen din, bruk bare ifconfig kommandoen på terminalen.

I snarveiveiviseren på Windows-PCen klikker du Neste, velg et navn for snarveien, og klikk deretter Fullfør. Du burde ende opp med en snarvei på skrivebordet ditt som går rett til Linux-delen.

Link
Plus
Send
Send
Pin