Skip to main content

Wi-Fi 6: Hva er annerledes, og hvorfor det gjelder

Wi-Fi 6: Hva er annerledes, og hvorfor det gjelder

Geoffrey Carr

Wi-Fi 6 er neste generasjons trådløse standard som er raskere enn 802.11ac. Mer enn hastighet, vil det gi bedre ytelse i overbelastede områder, fra stadioner til ditt eget, enhetlige hjem. Den kommer i 2019.

Wi-Fi har versjonsnumre nå

Ja, Wi-Fi har nå versjonsnumre! Selv de gamle forvirrende Wi-Fi-standardnavnene som "802.11ac" har blitt omdøpt til brukervennlige navn som "Wi-Fi 5."

Her er versjoner av Wi-Fi du ser:

  • Wi-Fi 4 er 802.11n, utgitt i 2009.
  • Wi-Fi 5 er 802.11ac, utgitt i 2014.
  • Wi-Fi 6 er den nye versjonen, også kjent som 802.11ax. Det er planlagt for utgivelse i 2019.

Wi-Fi Alliance annonserte også at disse tallene skulle vises i programvare, slik at du kan fortelle hvilket Wi-Fi-nettverk som er nyere og raskere mens du kobler til på smarttelefonen, nettbrettet eller datamaskinen. Du kan se Wi-Fi-numre på telefonen, nettbrettet eller datamaskinen snart.

Eldre versjoner av Wi-Fi er ikke mye brukt og blir ikke offisielt merket. Men hvis de var, her er det de ville bli kalt:

  • Wi-Fi 1 ville ha vært 802.11b, utgitt i 1999.
  • Wi-Fi 2 ville ha vært 802.11a, også utgitt i 1999.
  • Wi-Fi 3 ville ha vært 802.11g, utgitt i 2003.

Raskere Wi-Fi

Som vanlig tilbyr den nyeste Wi-Fi-standarden raskere dataoverføringshastigheter. Hvis du bruker en Wi-Fi-router med en enkelt enhet, bør maksimale potensielle hastigheter være opptil 40% høyere med Wi-Fi 6 sammenlignet med Wi-Fi 5.

Wi-Fi 6 oppnår dette gjennom mer effektiv datakoding, noe som resulterer i høyere gjennomstrømning. I hovedsak er flere data pakket inn i de samme radiobølgene. Sjetongene som koder og dekoder disse signalene, blir stadig kraftigere og kan håndtere det ekstra arbeidet.

Denne nye standarden øker også hastigheten på 2,4 GHz-nettverk. Mens industrien har flyttet til 5 GHz Wi-Fi for mindre interferens, er 2.4GHz fortsatt bedre å trenge inn i faste gjenstander. Og det bør ikke være så mye forstyrrelser for 2,4 GHz som gamle trådløse telefoner og trådløse babymonitorer blir pensjonert.

Lengre batterilevetid

En ny funksjon for "wake time" (TWT) betyr at smarttelefonen din, bærbar PC og andre Wi-Fi-aktiverte enheter også skal ha lengre batterilevetid.

Når tilgangspunktet snakker til en enhet (som smarttelefonen), kan den fortelle enheten nøyaktig når du skal sette Wi-Fi-radioen i dvale og nøyaktig når du skal våkne den for å motta neste overføring. Dette vil spare strøm, da det betyr at Wi-Fi-radioen kan bruke mer tid i hvilemodus. Og det betyr lengre batterilevetid.

Dette vil også hjelpe deg med enheter med lavt strøminnhold "Internett av ting" som kobles via Wi-Fi.

Bedre ytelse i overfylte områder

Wi-Fi har en tendens til å bli slått ned når du er i et overfylt sted med mange Wi-Fi-aktiverte enheter. Bilde en opptatt stadion, flyplass, hotell, kjøpesenter eller til og med et overfylt kontor med alle som er koblet til Wi-Fi. Du kommer nok til å ha sakte Wi-Fi.

Den nye Wi-Fi 6, også kjent som 802.11ax, inneholder mange nye teknologier for å hjelpe med dette. Intel-trompeter som Wi-Fi 6 vil forbedre hver brukers gjennomsnittshastighet med "minst fire ganger" i overbelastede områder med mange tilkoblede enheter.

Dette ville ikke bare gjelde for travle offentlige steder. Det kan gjelde deg hjemme hvis du har mange enheter koblet til Wi-Fi, eller hvis du bor i et tett leilighetskompleks.

Hvordan Wi-Fi 6 slag Congestion

Du trenger ikke virkelig å vite detaljene. Et Wi-Fi 6-tilgangspunkt med en Wi-Fi 6-enhet fungerer bedre. Men her er det som skjer under hetten:

Wi-Fi 6 kan nå dele en trådløs kanal inn i et stort antall delkanaler. Hver av disse delkanaler kan bære data beregnet på en annen enhet. Dette oppnås gjennom noe som heter Orthogonal Frequency Division Multiple Access, eller OFDMA. Wi-Fi-tilgangspunktet kan snakke med flere enheter samtidig.

Den nye ukjente standarden har også forbedret MIMO-Multiple In / Multiple Out. Dette innebærer flere antenner, som lar tilgangspunktet snakke med flere enheter samtidig. Med Wi-Fi 5 kan tilgangspunktet snakke med enheter på samme tid, men disse enhetene kunne ikke svare på samme tid. Wi-Fi 6 har en forbedret versjon av multi-user eller MU-MIMO som lar enheter svare på det trådløse tilgangspunktet samtidig.

Trådløse tilgangspunkter i nærheten av hverandre kan overføres på samme kanal. I dette tilfellet lytter radioen og venter på et klart signal før du svarer. Med Wi-Fi 6 kan trådløse tilgangspunkter i nærheten av hverandre konfigureres for å ha forskjellige Basic Service Set (BSS) "farger." Denne "fargen" er bare et tall mellom 0 og 7. Hvis en enhet kontrollerer om kanalen er alt klart og lytter inn, kan det oppstå en overføring med svakt signal og en annen "farge". Det kan da ignorere dette signalet og overføre uansett uten å vente, slik at dette vil forbedre ytelsen i overbelastede områder, og kalles også "romlig frekvens bruke om igjen."

Dette er bare noen av de mest interessante tingene, men den nye WI-Fi-standarden inneholder også mange mindre forbedringer. Wi-Fi 6 vil også inkludere forbedret stråleforming, for eksempel.

Se etter "Wi-Fi 6" og "Wi-Fi 6-sertifisert"

Når det gjelder å kjøpe en ny enhet, vil du ikke grave gjennom spesifikasjonsarket og prøve å huske om 802.11ac eller 802.11ax er den nyeste standarden. Enhetsprodusenten kan si at den har "Wi-Fi 6" eller "Wi-Fi 5."

Du vil også begynne å se en "Wi-Fi 6 Certified" -logo på enheter som har gått gjennom Wi-Fi Alliansens sertifiseringsprosess. Tidligere var det en "Wi-Fi-sertifisert" -logo som ikke fortalte deg hvilken generasjon et produkt var fra, med mindre du så på spesifikasjonene.

Disse Wi-Fi 6-rutene skal forhåpentligvis støtte WPA3 for enklere sikre forbindelser til Wi-Fi-nettverk, men WPA3-støtte er ikke nødvendig.

Når vil du få det?

Noen rutere kan allerede annonsere "802.11ax-teknologi", men Wi-Fi 6 er ikke ferdig og her ennå. Det finnes heller ikke noen Wi-Fi 6 klient enheter tilgjengelig, heller.

Wi-Fi Alliance forventer at standarden skal ferdigstilles og maskinvare skal løses en gang i 2019. Du bør ikke engang tenke på det for mye i fremtiden, nye rutere, smarttelefoner, tabletter, bærbare datamaskiner og andre Wi- Fi-aktiverte enheter kommer bare med denne teknologien.

Som alltid må både avsenderen og mottakeren støtte den nyeste generasjonen Wi-Fi for å få fordelene. Med andre ord, hvis du vil ha Wi-Fi 6-ytelse på telefonen, trenger du både en trådløs ruter (tilgangspunkt) og en smarttelefon som støtter Wi-Fi 6. Hvis du kobler til en bærbar datamaskin som bare støtter Wi-Fi 5 til Wi-Fi 6-ruteren, vil den aktuelle forbindelsen fungere i Wi-Fi 5-modus. Men ruteren din kan fortsatt bruke Wi-Fi 6 med telefonen din samtidig.

Versjonsnumre er flotte, men er ikke obligatoriske

Vi er begeistret over versjonsnumrene. Det er en enkel, enkel forandring som burde vært gjort for lenge siden. Det bør gjøre det mye enklere for vanlige folk å forstå Wi-Fi. Tross alt kan mange få raskere Wi-Fi-hastigheter ved å oppgradere sine hjemme-rutere, men ikke alle vet det.

Wi-Fi Alliance har imidlertid ingen makt til å tvinge bedrifter til å bruke disse versjonen, selv om de "oppfordrer" selskaper til å vedta dem. Noen produsenter kan ignorere disse versjonsnummerene og bare ringe til den nye generasjonen Wi-Fi "802.11ax" i stedet. Mange selskaper vil trolig ikke være i rush for å omdøpe eksisterende 802.11ac til Wi-Fi 5, heller ikke.

Vi håper de fleste bedrifter raskt kommer om bord med den nye navngivningssystemet.

Link
Plus
Send
Send
Pin