Skip to main content

Slik installerer du Windows 10 på PCen

Slik installerer du Windows 10 på PCen

Geoffrey Carr

Det er flere måter å installere Windows 10 på PCen, uansett om du oppgraderer fra Windows 7 eller 8, installerer et nytt operativsystem fra bunnen av eller installerer en ny versjon av Windows 10. Det er fortsatt måter å få en gratis Windows 10 på oppgrader lisens, også.

Slik får du en Windows 10-lisens

Det finnes en rekke måter du kan få en Windows 10 lisens på PCen, og mange av dem er fortsatt gratis.

  • Oppgrader fra Windows 7 eller 8: Microsoft tilbyr fortsatt en gratis Windows 10-oppgradering til PC-brukere som bruker tilgjengelighetsverktøy. Du kan også installere Windows 10 og angi en Windows 7 eller 8-tasten i installasjonsprogrammet for å motta en gratis Windows 10-oppgraderingslisens. Når du har utført oppgraderingen en gang, har PCen en Windows 10 lisens for alltid. Så hvis du oppgraderte når Windows 10 ble utgitt og nedgradert kort tid etter, er du fortsatt kvalifisert til å oppgradere til Windows 10 gratis. En lisens tilknyttet PCen er lagret på Microsofts servere.
  • Kjøp en ny PC med Windows 10: Hvis din PC kom med Windows 10 installert, har den sannsynligvis en lisensnøkkel innebygd i UEFI-firmware. Produsenten betalte for en lisens, og du kan installere Windows 10 på PCen uten å taste inn nøkkelen. Windows 10-installatøren vil trekke nøkkelen fra en brikke på hovedkortet.
  • Kjøp en Windows 10 lisens: Hvis du bygger din egen PC og ikke har et operativsystem, kan du kjøpe en Windows 10 lisens fra Microsoft, akkurat som du kunne med tidligere versjoner av Windows.
  • Ikke få en lisens: Du kan også installere Windows 10 uten å legge inn en produktnøkkel. Du får se meldinger som forteller deg at Windows 10-systemet ikke er lisensiert og må aktiveres, men det vil være helt brukbart. Du kan til og med kjøpe en Windows 10-lisens fra butikken i Windows 10 for å konvertere den til en riktig lisensiert Windows 10-PC. Dette er en praktisk løsning for å teste Windows 10 på en PC uten å kjøpe den først.

Når du vet hvilken metode som skal fungere for deg, går du videre til en av seksjonene nedenfor for å installere Windows 10.

Slik oppgraderer du til Windows 10 fra Windows 7 eller 8

Du kan bruke Microsofts oppgraderingsverktøy til å installere Windows 10 på PCen din hvis du allerede har Windows 7 eller 8.1 installert. Dette vil også gjøre det mulig å nedgradere og gå tilbake til Windows 7 eller 8.1 etter at du har oppgradert, hvis du ikke liker det.

Hvis du benytter deg av Assistive Technologies-tilbudet, kan du bare laste ned verktøyet fra Assistive Technologies-nettstedet og klikke gjennom veiviseren. Det vil gi din PC en gratis Windows 10 lisens og installere Windows 10.

Tilbudet om hjelpekompetanse utløper 31. desember 2017. Men hvis du utnytter tilbudet før da, vil PCen din permanent ha en ekte Windows 10-lisens.

Hvis du oppgraderer til Windows 10 av en annen grunn, har du kanskje tidligere oppgradert til Windows 10 på den nåværende PCen, og den har allerede en gyldig lisens. Du kan bruke verktøyet Last ned Windows 10. Klikk "Last ned verktøy nå", kjør det, og velg "Oppgrader denne PCen". Følg instruksjonene på skjermen for å fullføre oppgraderingen.

Verktøyet du bruker, laster ned installasjonsfilene for Windows 10 og starter installeringsprosessen.

Slik får du installasjonsmedier og gjør en ren installasjon av Windows 10

Hvis du ikke vil oppgradere fra en eksisterende Windows-installasjon, kan du laste ned det offisielle Windows 10 installasjonsmediet gratis fra Microsoft og utføre en ren installasjon. For å gjøre dette, besøk Microsofts Last ned Windows 10-side, klikk "Last ned verktøy nå", og kjør den nedlastede filen. Velg "Opprett installasjonsmedier for en annen PC".

Pass på å velge språk, utgave og arkitektur du vil installere av Windows 10. Hvis du installerer den på en PC med en 64-biters CPU, vil du sannsynligvis 64-bitersversjonen. Hvis du installerer den på en PC med en 32-biters CPU, trenger du 32-bitersversjonen. Du kan sjekke hvilken type CPU PCen din har hvis du ikke vet av toppen av hodet.

Hvis du installerer Windows 10 på den nåværende PCen, må du bare fortsette å bruke «Bruk anbefalte alternativer for denne PC» -boksen, og verktøyet laster automatisk ned den riktige versjonen for din nåværende PC.

Verktøyet lar deg kopiere installasjonsfiler for Windows 10 til en USB-stasjon eller brenne dem til en DVD. Hvis du bruker en USB-stasjon, må den være 4 GB eller større i størrelse. Alle filer på USB-stasjonen slettes som en del av denne prosessen.

Hvis du vil installere Windows 10 i en virtuell maskin, velg alternativet "ISO-fil" her. Verktøyet laster ned en ISO-fil, og du kan deretter starte den nedlastede ISO-en i en virtuell maskin for å installere Windows 10 inne i den

Når du har opprettet installasjonsmedia, må du sette den inn i PCen du vil installere Windows 10 på. Du starter opp fra installasjonsmediet. Dette kan kreve endring av oppstartsrekkefølgen i PCens BIOS eller UEFI-firmware.

På skjermbildet Windows Setup velger du språk, tid og valutaformat og tastaturlayout. Klikk på "Neste" for å fortsette.

Når du kommer til installasjonsskjermbildet, velg "Installer nå" og følg instruksjonene for å installere Windows 10 på PCen.

Når du ser skjermbildet Aktiver Windows, må du enten skrive inn en nøkkel eller hoppe over den. Du kan ikke se dette skjermbildet hvis Windows 10 automatisk oppdager en nøkkel tilknyttet maskinens maskinvare.

  • Hvis du aldri har installert og aktivert Windows 10 på denne datamaskinen før, skriver du inn Windows 10-nøkkelen her. Hvis du ikke har en, men du har en gyldig Windows 7, 8 eller 8.1-nøkkel, skriv den her i stedet.
  • Hvis du tidligere har benyttet deg av det kostnadsfrie Windows 10-oppgraderingstilbudet på denne PCen, klikker du på "Jeg har ingen produktnøkkel". Windows aktiveres automatisk med en "digital lisens" knyttet til maskinens maskinvare på Microsofts servere når den er installert.

Når du kommer til skjermbildet "Hvilken type installasjon vil du?" Klikker du på "Tilpasset" for å utføre en ren installasjon og fjerne alt på PCen. (Hvis du har forandret deg og vil oppgradere din eksisterende installasjon, kan du klikke på "Oppgradering".)

På neste skjerm velger du harddisken du vil installere Windows på, og sletter den. Hvis du har flere partisjoner på den stasjonen, kan du også slette dem også.

Advarsel: Når du sletter en partisjon, sletter du også alle filene på den partisjonen. Pass på at du har sikkerhetskopier av viktige filer før du gjør dette!

Når du er ferdig med å slette partisjoner, bør du ha en stor blokk med "Ikke-allokert plass". Velg det, klikk "Nytt", og når du har formatert stasjonen din, klikker du Neste.

Windows 10 installerer seg selv, og kan starte på nytt noen ganger i løpet av denne prosessen. Når det er gjort, ser du det normale oppsettgrensesnittet du ser når du konfigurerer Windows 10 på en hvilken som helst ny PC, hvor du kan legge til brukerkontoer og justere ulike innstillinger.

Slik installerer du Windows 10 på en PC som allerede har Windows 10

Hvis du allerede har Windows 10 på PCen og vil utføre en ny installasjon, kan du også gjøre det.

Windows 10 Creators Update gjør det mye enklere å installere Windows 10 fra bunnen av. Du kan bruke "Friskstart" -alternativet i Windows Defender for å få et helt nytt fra Microsoft Windows 10-system. I motsetning til standardoppdatering og tilbakestillingsalternativer, som opprettholder noen bloatware som din PC-produsent er installert, vil dette tørke bort alle de produsentene som er installert og bare forlate et nytt Windows 10-system.

Hvis du for øyeblikket ikke har Windows 10 installert eller bare foretrekker å gjøre ting på den gammeldags måten, kan du også bruke Last ned Windows 10-programmet for å lage Windows 10 installasjonsmedia og installere på nytt fra grunnen, hvis du foretrekker det. Hvorvidt din PC kom med en Windows 10-lisens eller du tidligere benyttet deg av gratisoppgraderingstilbudet, trenger du ikke å skrive inn en lisensnøkkel under denne prosessen. Windows 10-lisensen din blir automatisk kjøpt fra maskinens maskinvare eller via Microsofts servere.

Link
Plus
Send
Send
Pin