Skip to main content

Slik avinstallerer du et Linux Dual-Boot-system fra datamaskinen

Slik avinstallerer du et Linux Dual-Boot-system fra datamaskinen

Geoffrey Carr

Hvis du har installert Linux på egen partisjon i en dual-boot-konfigurasjon, er det vanligvis ingen enkel avinstalleringsprogramvare som fjerner den for deg. I stedet vil du sannsynligvis måtte slette partisjonene og reparere Windows boot loader på egen hånd.

Hvordan du avinstallerer Linux, avhenger av hvordan du har installert det. Hvis du installerte Linux som det eneste operativsystemet, må du reinstallere Windows over Linux for å få Windows-systemet tilbake.

Hvis du installerte Linux med Wubi

Hvis du installerte Ubuntu eller en lignende Linux-distribusjon som Linux Mint med Wubi, er det enkelt å avinstallere. Bare start opp i Windows og gå til Kontrollpanel> Programmer og funksjoner.

Finn Ubuntu i listen over installerte programmer, og avinstaller det som om du ville noe annet program. Avinstalleringsprogrammet fjerner automatisk Ubuntu-filene og oppstartsladeren fra datamaskinen.

Hvis du installerte Linux til sin egen partisjon

Hvis du installerte Linux til sin egen partisjon i en dual-boot-konfigurasjon, må du avinstallere Linux-partisjonene fra datamaskinen og deretter utvide Windows-partisjonene for å bruke den nåværende harddiskplassen. Du må også gjenopprette Windows-oppstartsladeren selv, siden Linux overskriver Windows-oppstartsladeren med sin egen oppstartslaster, kjent som "GRUB." Når du har slettet partisjonene, starter ikke GRUB-oppstartsladeren datamaskinen på riktig måte.

La oss ta en nærmere titt på hvordan du får alt som er gjort.

Trinn ett: Slett Linux-partisjonene dine

Først må du slette Linux-partisjonene. Begynn med å starte opp i Windows. Trykk på Windows-tasten, skriv "diskmgmt.msc i Søk-menyen, og trykk deretter på Enter for å starte Diskhåndterings-appen.

I Disk Management-appen finner du Linux-partisjonene, høyreklikker dem og sletter dem. Du kan identifisere Linux-partisjonene fordi de ikke har noen etikett under "File System" -kolonnen, mens Windows-partisjoner blir identifisert av deres "NTFS" filsystem.

Vær forsiktig når du sletter partisjoner her - du vil ikke ved et uhell slette en partisjon med viktige filer på den.

Deretter finner du Windows-partisjonen i nærheten av det nylig tilgjengelige ledige rommet, høyreklikker på det og velger Utvid volum. Forleng partisjonen slik at den tar opp all ledig ledig plass. Eventuell ledig plass på harddisken forblir ubrukelig til du tilordner den til en partisjon.

Du kan også velge å opprette en ny, separat partisjon i stedet for å utvide din nåværende Windows-partisjon, hvis du vil.

Trinn to: Fest Windows Boot Loader

Linux har nå blitt fjernet fra datamaskinen, men oppstartslasteren fortsetter. Vi må bruke en Windows-installasjonsplate for å overskrive Linux oppstartslader med Windows oppstartslaster.

Hvis du ikke har en Windows-installasjonsplate som ligger rundt, kan du opprette en Windows-reparasjonsplate og bruke den i stedet. Følg instruksjonene våre for å lage en systemreparasjonsplate i Windows 8 eller 10, eller opprett en i Windows 7.

Sett inn Windows-installasjonsprogrammet eller gjenopprettingsplaten i datamaskinen, start datamaskinen på nytt og la den starte fra denne platen. Du kommer til å få tilgang til kommandoprompt fra gjenopprettingsmiljøet. Vi dekker Windows 10 her, men instruksjonene vil også fungere for Windows 8. Hvis du har Windows 7, kan du se vår guide for å få tilgang til gjenopprettingskommandoen med en Windows 7-plate.

Etter oppstart fra installerings- eller gjenopprettingsplaten, hopp over skjermbildet for begynnelsesspråk, og klikk deretter på "Reparer datamaskinen" på hovedinstallasjonsskjermen.

På skjermbildet "Velg et alternativ" klikker du på "Feilsøking" -alternativet.

På skjermbildet "Avanserte alternativer" klikker du på "Kommandoprompt" -alternativet.

Skriv kommandoen på kommandoprompt, og trykk deretter på Enter:

bootrec.exe /fixmbr

Du kan nå starte datamaskinen på nytt. Den starter opp fra harddisken, starter Windows normalt. Alle spor av Linux skal nå slettes.

Link
Plus
Send
Send
Pin