Skip to main content

Gjør megapiksler når du kjøper et kamera?

Gjør megapiksler når du kjøper et kamera?

Geoffrey Carr

Tekniske selskaper elsker å bølge store tall og har lyst på å hente ord rundt i annonsene sine, og kameraprodusenter er ikke noe unntak. Selv om det ikke er så ille som det var for noen år siden, er "megapiksler" vanligvis deres go-to buzzword. Men hva er en megapiksel og gjør mer veldig slemt bedre? La oss finne det ut.

Hva er megapiksler?

På alle digitale kamerasensorer er det lite små "fotosites". Hver av disse er en sensor for en enkelt piksel. Når lys rammer en fotosite, bestemmer den hvilken farge den piksel skal være i det resulterende bildet. Åpenbart trenger du mange bilderites for å få et høyoppløselig bilde; En million fotografier vil gi deg en million piksler - eller en megapiksel - i det endelige bildet. Dette betyr at et 20MP bilde ble tatt med et kamera som hadde en sensor med tjue millioner fotografier.

Megapiksler og Sensorstørrelse

Sensorene i digitale kameraer kommer i forskjellige størrelser. Sensoren inne i smarttelefonen er mindre enn sensoren inne i et avlinger-sensorkamera, og sensoren inne i et avlinger sensor kamera er mindre igjen enn sensoren inne i en full-frame DSLR.

Alle tre kameraene kan imidlertid ha en 12MP sensor. Hvilke endringer er størrelsen på fotosidene på sensoren. På en smarttelefonkamera er de små, mens de er mye større på et fullbildet kamera. Dette påvirker den generelle bildekvaliteten.

Fordeler og ulemper med høye megapiksler

Størrelsen på fotosidene er svært viktig for bildekvalitet og lavt lysytelse. Selv om teknologien har kommet langt over de siste årene, og det er nå mulig å kramme flere fotosider enn noen gang på en sensor, er det fordeler og ulemper med det.

Jo flere megapiksler en sensor har, desto større er bildet det kan skape. Dette er veldig nyttig for mote- og studiofotografer som vil ha hver eneste detalj, som emnets øyenvipper, så klart som de kan fange.

Sensorer med høyere oppløsning gjør det også mulig å skrive ut større bilder, selv om det ikke er så stort en avtale som det pleide å være. Som Apple har demonstrert, kan du lage reklameplakater fra 12MP smarttelefonbilder.

Et kamera med mange megapiksler er også mer tilgivende å bruke. Hvis du står for langt tilbake fra motivet ditt når du tar bildet, har du mer fleksibilitet til å beskjære i nærheten og fortsatt ha et anstendig størrelsebilde.

Ulempen er at med mindre photosites har du verre lavt lysytelse. Siden sensorstørrelsen ikke endres, vil et 20MP og et 50MP kamera ha samme mengde lys for å jobbe med. Photosites på 20MP sensoren vil hver få omtrent dobbelt så mye lys som faller på dem som i 50MP sensoren.

Med store bilder kommer også store filstørrelser. Et 20MP bildeopptak med en DSLR vil ofte være omtrent 25 MB; med et 50MP bilde, filstørrelsen mer enn dobler til ca 60MB. Dette betyr ikke bare at du trenger mer lagring (som er billig), men mer prosessorkraft i datamaskinen din for å redigere dem effektivt (som ofte ikke er billig).

Hva er det søte stedet?

Akkurat nå har ethvert moderne kamera nok megapiksler for nesten alt du kan ønske deg å gjøre. Det er ikke lenger differensiatoren det en gang var, og når du kommer forbi et bestemt punkt, begynner andre faktorer å bli viktigere.

Smartphones ser ut til å ha løst seg for rundt 12MP sensorer de siste årene. IPhone 7, Google Pixel og Samsung Galaxy S8 har alle sensorer på omtrent denne størrelsen. Dette ser ut til å være en bit av et goldilockspot når det gjelder bildestørrelse og lavt lysytelse for små sensorer. Du får et bilde stort nok til å gjøre det du vil med, og de er ikke helt forferdelige i lite lys. Billigere telefoner med lavere oppløsning sensorer, og dermed større fotosider, har ikke bedre lavt lys ytelse; de har vanligvis bare verre kameraer.

For grønsensor DSLR er rundt 20MP en flott ballpark. Canon og Nikon tilbyr kameraer med sensorer mellom 18MP og 24MP. Det er åpenbart mer enn stort nok til nesten alt, men fotografier er fortsatt store nok til at lavlysytelsen har en tendens til å være ok.

Full frame DSLR har mye større sensorer, slik at de kan håndtere flere megapiksler. Dette har ført til en splittring i modellene som tilbys. Mens det er super høyoppløselige kameraer med 50MP + sensorer; Disse er best for spesialiserte bruksområder i ideelle omgivelser som motefotografi i et studio. Både Canon og Nikon ser ut til å ha slått seg på rundt 30MP som den beste balansen mellom filstørrelse og lavt lysytelse for sine flaggskipsmodeller.


Akkurat nå, å kjøpe noe fordi det har flere megapiksler er ikke den beste ideen. I stedet, prøv å holde deg til de søte stedene for sensoren i kameraet ditt. Du vil ikke gå langt galt. Stepping utenfor disse betyr at du kommer inn på mer spesialisert territorium og vil begynne å se ulemper med å ha for mange megapiksler.

Bildekreditter: Torbakhopper via Flickr

Link
Plus
Send
Send
Pin