Skip to main content

Slik bruker du det innebygde Windows Defender Antivirus på Windows 10

Slik bruker du det innebygde Windows Defender Antivirus på Windows 10

Geoffrey Carr

Windows 10 har innebygd sanntids antivirus som heter Windows Defender, og det er faktisk ganske bra. Den kjører automatisk i bakgrunnen, og sikrer at alle Windows-brukere er beskyttet mot virus og andre nasties. Slik fungerer det.

Begynnelsen med Creators Update for Windows 10 endret Windows Defender-grensesnittet litt, og det ble integrert i det nye Windows Defender Security Center-som også gir tilgang til sikkerhetsrelaterte verktøy som familievern, brannmurinnstillinger, enhetsytelser og helserapporter, og nettleserens sikkerhetskontroller. Hvis du ennå ikke har oppdatert til Creators Update, bør du fortsatt kunne følge med ganske bra.

Hva er Windows Defender?

Microsoft tilbød en frittstående antivirusapp kalt Microsoft Security Essentials i dagene Windows XP, Vista og 7. Med Windows 8 ble produktet ryddet litt sammen med Windows, og omdøpt Windows Defender. Og det er ganske bra, om noe av en blandet pose. Det er sant at andre antivirusprogrammer, som BitDefender og Kaspersky, beskytter mot flere virus i referanser.

Men Windows Defender har også noen fordeler. Det er uten tvil den mest ikke-invasive appen, som håndterer ting i bakgrunnen når det er mulig og ikke nagger deg hele tiden. Windows Defender spiller også bedre med nettlesere og andre apper, og respekterer deres sikkerhets- og personverninnstillinger mer enn de fleste andre antivirusprogrammer.

Det du bruker er opp til deg, men Windows Defender er ikke et dårlig valg (og har overvunnet de fleste av problemene sine fra noen år tilbake). Vi anbefaler imidlertid at du kjører en anti-malware-app som Malwarebytes i tillegg til hva som helst antivirusprogram du velger.

Dra nytte av automatiske skanninger og oppdateringer

Som andre antivirusprogrammer kjører Windows Defender automatisk i bakgrunnen, skanner filer når de lastes ned, overføres fra eksterne stasjoner, og før du åpner dem.

Du trenger ikke å tenke på Windows Defender i det hele tatt. Det vil bare komme opp for å informere deg når den finner skadelig programvare. Det vil ikke engang spørre deg hva du vil gjøre med den skadelige programvaren den finner - det rydder bare opp ting og karantene filene automatisk.

Du vil av og til se en varslingsspopp for å fortelle deg når en skanning er utført, og du kan vanligvis se detaljene for den siste skanningen ved å åpne Action Center i Windows 10.

Hvis Windows Defender opplever en trussel, vil du også se et varsel om at du skal gjøre noe for å rydde disse truslene, og det kreves ingen handling fra deg.

Antivirusdefinisjonsoppdateringer kommer automatisk gjennom Windows Update og installeres som alle andre systemoppdateringer. Disse typer oppdateringer krever ikke å starte datamaskinen på nytt. På den måten trenger du ikke å bekymre deg for å oppdatere Windows Defender, fordi det hele håndteres stille og automatisk i bakgrunnen.

Se skannehistorikken og karantene i skadelig programvare

Du kan vise Windows Defender skanneloggen når som helst, og hvis du blir varslet om at den har blokkert skadelig programvare, kan du også se denne informasjonen. For å skyte opp Windows Defender Security Center, bare klikk Start, skriv "defender", og velg deretter "Windows Defender Security Center."

I Windows Defender Security Center-vinduet, bytt til "Windows Defender" -fanen (skjoldikonet) og klikk deretter på "Skanneloggen" -koblingen.

Skanneloggen viser alle aktuelle trusler, samt informasjon om den siste skanningen. Hvis du vil se hele historien om karantene i trusler, klikker du bare på linken "Se hele historien" i den delen.

Her kan du se alle truslene som Windows Defender har karantene i. For å se mer om en trussel, klikk pilen til høyre. Og for å se enda mer, klikk på koblingen "Se detaljer" som vises når du utvider en bestemt trussel.

Du trenger ikke virkelig å gjøre noe annet her, men hvis du ikke hadde Windows Defender, slett trusselen når den ble funnet, får du muligheten til å gjøre det på denne skjermen. Du vil også kunne gjenopprette varen fra karantene, men du bør bare gjøre dette hvis du er helt sikker på at den oppdagede skadelig programvare er en falsk positiv. Hvis du ikke er helt, 100 prosent sikker, ikke la det løpe.

Utfør en manuell skanning

Tilbake på hovedfanen "Windows Defender", kan du også ha Windows Defender kjør en rask manuell skanning ved å klikke på "Quick Scan" -knappen. Vanligvis trenger du ikke å bry deg med dette siden Windows Defender tilbyr sanntidsbeskyttelse og utfører også vanlige automatiske skanninger. Men hvis du bare vil være trygg, kanskje du nettopp oppdatert dine virusdefinisjoner-det er absolutt ingen skade i å kjøre en rask skanning.

Du kan også klikke på "Avansert skanning" -linken på skjermen for å kjøre tre forskjellige typer skanninger:

  • Full skanning: Den hurtige skanningen skanner bare ditt minne og vanlige steder. En full skanning sjekker hver fil og kjører program. Det kan enkelt ta en time eller mer, så det er best å gjøre dette når du ikke planlegger å bruke PCen mye.
  • Tilpasset skanning: En egendefinert skanning lar deg velge en bestemt mappe som skal skannes.Du kan også gjøre dette ved å høyreklikke hvilken som helst mappe på PCen og velge "Scan with Windows Defender" fra hurtigmenyen.
  • Windows Defender Offline skanning: Noen skadelig programvare er vanskelig å fjerne mens Windows kjører. Når du velger en frakoblet skanning, starter Windows på nytt og kjører en skanning før Windows laster på PCen.

Konfigurer innstillinger for virus og trusselbeskyttelse

Som standard aktiverer Windows Defender automatisk sanntidsbeskyttelse, skybasert beskyttelse og prøveinnlevering. Real-time beskyttelse sikrer at Windows Defender automatisk finner malware ved å skanne systemet i sanntid. Du kan deaktivere dette i en kort periode hvis det er nødvendig av ytelsesårsaker, men Windows Defender vil automatisk aktivere sanntidsbeskyttelse for å holde deg trygg senere. Cloud-basert beskyttelse og prøvetilførsel tillater Windows Defender å dele informasjon om trusler og de faktiske malware-filene det oppdager med Microsoft.

For å aktivere eller deaktivere noen av disse innstillingene, klikk på koblingen "Virus og trusselbeskyttelse" på hovedfanen "Windows Defender".

Og skift deretter innstillingene på skjermen som vises.

Angi eksklusjoner for visse mapper eller filer

Hvis du ruller ned nederst på den samme siden "Virus og trusselbeskyttelsesinnstillinger", kan du også angi ekskluderingsfiler, mapper, filtyper eller prosesser som duikke vil Windows Defender skanne. Bare klikk på "Legg til eller fjern ekskluderinger" -linken.

Hvis antivirus dramatisk reduserer en bestemt app du vet er trygg ved å skanne den, kan å skape en ekskludering øke hastigheten på ting igjen. Hvis du bruker virtuelle maskiner, vil du kanskje utelukke de store filene fra skanneprosessen. Hvis du har et stort bilde- eller videobibliotek som du vet er trygt, ønsker du ikke å skanne, og reduserer redigeringen din.

For å legge til en ekskludering, klikk på "Legg til en utestenging" -knapp, velg typen utestenging du vil legge til fra rullegardinmenyen, og pek deretter Windows Defender til hva du vil ekskludere.

Bare vær forsiktig med å bruke unntak sparsomt og smart. Hver ekskludering du legger til, reduserer PC-en din med litt, fordi de forteller at Windows Defender ikke ser på bestemte steder.

Hva om du installerer et annet Antivirus?

Windows 10 deaktiverer Windows Defender automatisk hvis du installerer en annen antivirusprogram. Mens en annen antivirusprogram er installert, fortsetter Windows Defender ikke å utføre sanntidsskanninger, så det vil ikke forstyrre din andre app. Du kan fortsatt bruke Windows Defender til å utføre en manuell eller offline-skanning som en sikkerhetskopi til det foretrukne antivirusprogrammet ditt.

Hvis du noen gang avinstallerer det andre antivirusprogrammet, starter Windows Defender automatisk igjen i utstyret og overtar, og gir antivirusbeskyttelse.

Vær imidlertid oppmerksom på at visse anti-malware apps-som Malwarebytes-kan installeres sammen med Windows Defender, og begge vil tilby gratis sanntidsbeskyttelse.


Uansett hvilken antivirusprodukt du foretrekker, er det bra at alle nye Windows-installasjoner som går fremover, kommer med minst en innebygd antivirusbeskyttelse. Selv om det kanskje ikke er perfekt, gjør Windows Defender en anstendig jobb, er minimal påtrengende, og når det kombineres med andre sikre databehandlings- og surfingspraksis, kan det være nok.

Link
Plus
Send
Send
Pin