Skip to main content

Slik installerer du Windows på en Mac med Boot Camp

Slik installerer du Windows på en Mac med Boot Camp

Geoffrey Carr

Takket være bryteren fra PowerPC til Intel for mange år siden, er en Mac bare en annen PC. Jo, Macer kommer med MacOS, men du kan enkelt installere Windows ved siden av MacOS ved hjelp av Apples innebygde Boot Camp-funksjon.

Boot Camp installerer Windows i en dual-boot-konfigurasjon, noe som betyr at begge operativsystemene skal installeres separat. Du kan bare bruke en om gangen, men du får datamaskinens full effekt i hver.

Må du faktisk bruke Boot Camp?

Før du installerer Windows, stopp og tenk om Boot Camp er det beste valget for dine behov. Det er et par ulemper å vurdere.

Når du bruker Boot Camp til å installere Windows på Mac, må du re-partisjonere stasjonen din, som skal ta opp ganske mye ledig plass. Siden lagring på en Mac er ganske dyrt, er det noe du burde virkelig tenke på. I tillegg må du starte på nytt hver gang du vil bruke Windows, og starte på nytt når du vil bytte tilbake til macOS. Fordelen med Boot Camp, selvfølgelig, er at du kjører Windows direkte på maskinvaren, så det blir mye raskere enn en virtuell maskin.

Hvis alt du trenger å gjøre er å kjøre noen Windows-programmer på Mac, og disse programmene ikke inneholder mange ressurser (som 3D-spill), kan du vurdere å bruke en virtuell maskin som Parallels (det er en gratis prøveversjon), VMware Fusion , eller VirtualBox for å kjøre den programvaren i stedet. Langt de fleste av tiden trenger du ikke å bruke Boot Camp, og du vil være bedre med å bruke en virtuell maskin. Hvis du imidlertid ønsker å spille Windows-spill på Mac, kan Boot Camp være et godt valg.

For de fleste gjør Parallels kjører Windows på Mac-en din, men enkel. Det er noe vi bruker på How-To Geek hver eneste dag for testing av programvare og kjøring av Windows. Integrasjonen med macOS utrolig godt utført, og hastigheten blåser bort Virtualbox. I det lange løp er prisen vel verdt det. Du kan til og med bruke Parallels til å laste Boot Camp-partisjonen din som en virtuell maskin mens du er i MacOS, og gir deg det beste fra begge verdener.

Hvilken versjon av Windows kan jeg kjøre?

Hvilken versjon av Windows du kan kjøre, avhenger av Mac-maskinen din: Nylige modeller støtter kun Windows 10, mens noen eldre Mac-maskiner bare fungerer sammen med eldre versjoner av Windows. Her er en rask oversikt, sammen med koblinger til Apples offisielle lister over støttede modeller.

  • Windows 10støttes på de fleste Mac-er laget i 2012 og senere.
  • Windows 8.1støttes på de fleste Mac-er laget mellom 2010 og 2016, med noen unntak.
  • Windows 7støttes for det meste bare på Mac-er laget i 2014 og tidligere, og du trenger en enda eldre Mac for å kjøre Windows Vista eller XP.

Merk at Mac-maskiner kun kan kjøre 64-biters, ikke-Enterprise-versjoner av Windows.

For å installere Windows trenger du en ISO-fil av installasjonsprogrammet. Du kan laste ned Windows installasjonsmedier gratis hvis du allerede har en produktnøkkel, selv om du ikke virkelig trenger en produktnøkkel for å kjøre Windows 10. Hvis du installerer Windows 7, trenger du også en USB-stasjon minst 16 GB i størrelse for installatøren og drivere. Windows 8.1 og Windows 10 har ingen ekstern harddisk for installasjon.

Slik installerer du Windows på Mac

Klar til å installere Windows? Det er sannsynligvis en god ide å sikkerhetskopiere Mac-en din før du starter, bare i tilfelle. Odds er ingenting vil gå galt, men når du partisjonerer ting er det alltid en sjanse. Ferdig? La oss komme i gang.

Du bruker programmet Boot Camp Assistant som kommer på din Mac. Åpne den ved å trykke Command + Space, skriveFørstegangs tjeneste, og trykk Enter.

Boot Camp Assistant vil gå deg gjennom partisjonering, nedlasting av drivere, og starte installasjonsprogrammet for deg. Klikk på "Fortsett", og du vil bli spurt hvilken ISO-fil du vil bruke, og hvor stor du vil at Windows-partisjonen skal være.

Hvordan du skal tildele plass, avhenger av hvor mye plass du vil ha for Windows-systemet, og hvor mye plass du vil ha for MacOS-systemet. Hvis du vil endre størrelsen på partisjonene dine etter denne prosessen, må du bruke et tredjepartsverktøy, så velg nøye nå.

Merk at hvis du installerer Windows 7, er bestillingen her litt annerledes: Boot Camp vil først veilede deg gjennom å sette opp installasjons USB-disken, og spør deg om partisjonering.

Når du er klar, klikk "Installer" og Boot Camp vil starte nedlasting av drivere, som det kaller "Windows-støtteprogramvare".

Installasjonsprogrammet vil også partisjonere disken din, kopiere installasjonsprogrammet til den partisjonen, og plassere driverne slik at de kjører etter installasjonen. Du kan fortsette å bruke Mac-maskinen mens alt dette kjører, men ting vil senke mye under partisjoneringsfasen.

Til slutt vil Macen starte på nytt, og du vil se det vanlige Windows-installasjonsprogrammet.

Velg partisjonen merket BOOTCAMP hvis du ikke blir installert til noen annen partisjon, eller du kan ende opp med å fjerne macOS og miste alle dataene dine. (Du gjorde sikkerhetskopi, ikke sant?) Windows vil nå fullføre installasjonen normalt.

Windows ombordstigningsprosessen kan be deg om å koble deg til Internett, men du vant kan ikke gjøre dette uten drivere: Bare hopp over disse trinnene til du kommer til skrivebordet ditt, da vil Boot Camp installasjonsprogrammet vises.

Fortsett med installatøren for å konfigurere drivere, og du bør være klar!

Slik starter du opp i Windows på din Mac

Som standard starter Macen din til MacOS. For å få tilgang til Windows må du slå av Mac-en din, og slå den på mens du holder Valg-tasten. Du blir spurt hvilken stasjon du vil starte fra.

Hvis du vil starte opp med Windows som standard, angir du dette i gjenopprettingsmodus, eller bruker Boot Camp-kontrollpanelet i Windows. Du finner dette i systemstatusfeltet etter at du har installert Windows, men du må kanskje klikke på pil opp for å finne den.

Dette kontrollpanelet lar deg velge standard operativsystem som Mac-maskinen støtter, samt justere tastatur- og styreflateinnstillinger.

Mens i Windows fungerer Mac-kommando-tasten som Windows-tasten, mens alternativtasten fungerer som Alt-tasten. Hvis du har en berøringslinje, ser du et komplett sett med knapper, likt den utvidede kontrollstripen i macOS.

For å se funksjonstastene (F1, F2, etc.), hold bare nede Fn-tasten. Det er ingen måte å gjøre dette til som standard i Windows.

Slik fjerner du Windows fra din Mac

Hvis du vil fjerne Windows fra din Mac og frigjøre plass, start på nytt i MacOS og åpne Boot Camp Assistant igjen. Du kan se gjenopprett disken til et enkelt volum-alternativ.

Boot Camp Assistant fjerner automatisk Windows og utvider macOS-partisjonen for deg, gjenoppretter all den plassen.Advarsel: Dette vil slette alle filene på Windows-partisjonen din, så vær sikker på at du har sikkerhetskopier først!

Link
Plus
Send
Send
Pin