Skip to main content

Ubuntu's Window-knapper beveger seg tilbake til høyre etter alt det "innovasjon"

Ubuntu's Window-knapper beveger seg tilbake til høyre etter alt det "innovasjon"

Geoffrey Carr

Føler du deg som om programvare bare skifter frem og tilbake uten god grunn? Windows 8 droppet Start-knappen, da Windows 8.1 brakte den tilbake - begge avgjørelsene ble betraktet som store forbedringer. Windows 7 brakte Aero-gjennomsiktighet før Windows 8 dumpet gjennomsiktigheten, og begge avgjørelsene ble proklamerte designforbedringer på den tiden. Nå bringer Microsoft gjennomsiktighet tilbake en gang til med flytende design.

Open-source programvare er ikke immune mot denne fristelsen. Ubuntu flyttet vinduets kontrollknapper - du vet, minimerer, maksimerer og lukker knapper - fra høyre til venstre på vinduets tittelbjelker i 2010. Dette var ment for å fremme "innovasjon" som aldri virkelig skjedde. Nå, som Ubuntu gir opp på Unity, flyttes vinduets tittellinjeknapper tilbake til høyre.

Dette er ikke en kritikk, virkelig flytte knappene tilbake til høyre gir mening. Faktisk burde de uten tvil aldri vært til venstre i utgangspunktet.

Hvorfor flytte til venstre?

Tradisjonelt hadde Linux-desktops vinduets tittellinjeknapper på høyre side av Windows, akkurat som på Windows. I 2010 bestemte Ubuntu grunnlegger Mark Shuttleworth, offisielt kjent som "selvutnevnt velvillig diktator for livet" av prosjektet, at dette skulle endre seg. Knappene vil nå være på venstre side av vinduets tittellinje, som på Mac-maskiner.

Shuttleworth forklarte: "Vår hensikt er å oppmuntre til innovasjon, diskusjon og design med høyre i vinduets tittellinje. Vi har noen ideer, og andre springer allerede opp i samfunnet. "

Etter hvert som Unity-prosjektet utviklet seg, ble det umulig for brukerne å selv endre siden på vinduets styringsknapper gjennom skjulte innstillinger. Det var akkurat slik Unity ble designet for å fungere.

Hva skjedde med alt det "innovasjon og design"?

Hvis du har brukt Ubuntu i det hele tatt siden 2010, er det lett å lure på hva det "innovasjon" handler om. Det gikk aldri helt hvor som helst, og det er vanskelig å se hvordan å ha vinduet knappene på venstre side av skjermen har forbedret skrivebordet opplevelse.

Men en av Mark Shuttleworths blogginnlegg fra 2010 forklarer hva som skulle skje. Enheten har allerede "skrivebordsindikatorer", som vises på panelet øverst til høyre på skjermen. Disse fungerer som små varselikoner, og det er det nærmeste som Unity-skrivebordet har til systemstatusfeltet på Windows.

Enhet skulle få "vinduindikatorer", eller "vindikatorer", som dukket opp i øverste høyre hjørne av hvert vindues tittellinje. Som et forsøk på å "forby statuslinjen", vil statusinformasjon og alternativer vises øverst til høyre i vinduet.

Når du maksimerer et vindu, vil vinduindikatorene smelte sammen med de brede indikatorene på hovedpanelet.

Dette er en veldig interessant idé, og det ville definitivt ha begrunnet Ubuntu valg her. Men, som mange andre store lovede funksjoner som nå er kansellert, skjedde det aldri. En Ubuntu-wiki-post om planen ble sist oppdatert i 2011. Vanskeligheten med å få en rekke applikasjoner som kjører på en rekke Linux-distribusjoner og skrivebordsmiljøer for å implementere Ubuntu-only-funksjoner, var sikkert en del av problemet.

Teknisk sett var dette bare en ide som kunne ha skjedd, men det gjorde det ikke, og ingen andre planer på høyre side av vinduets tittellinje tok noen gang.

Hvorfor sier Ubuntu at de beveger seg tilbake?

Men det er fortiden, og mange ting har skjedd siden nå. Det er 2017, og Ubuntu-prosjektet har gitt opp på Ubuntu-telefoner, Ubuntu-tabletter, Ubuntu-TVer, og den hele "konvergerte" desktopopplevelsen. Enhet 8 og Mir-displayserveren er døde og vil aldri se dagens lys på skrivebord. Enhet 7 blir faset ut og vil bli erstattet med et mer standard GNOME Shell-skrivebord på Ubuntu-skrivebord. Canonical fokuserer mer på Ubuntu for servere og skyen - de ting som faktisk gjør det til penger.

Som Ubuntu utviklere jobber med å flytte over til GNOME Shell, har de nå bestemt seg for å flytte knappene tilbake til høyre. En brukerundersøkelse uttrykte smal preferanse til høyre. Ubuntu utvikler Didier Roche forklarer at Ubuntu 17.10 vil ha en alltid synlig brygge til venstre, og vinduet knappene vil være til høyre. "Denne visjonen er mer kompatibel med å ha en dock alltid synlig som standard, mens du følger nærmere GNOME-design for knappplassering," skriver han.

Det er veldig vanskelig å forstå. Ubuntu's Unity-skrivebord hadde alltid en synlig lansering til venstre også. Så hvordan bruker det i utgangspunktet det samme layoutet som Unity rettferdiggjøre å flytte knappene til høyre?

Hvorfor flytter de virkelig tilbake?

Det virkelige svaret er enklere. Ubuntu utviklere vil minimere endringene de må gjøre med GNOME, og med god grunn.Eventuelle store endringer betyr mer kontinuerlig arbeid for Ubuntu-utviklere for å lappe endringene når GNOME oppdaterer.

Og dette ville være en stor forandring. Den virkelige grunnen til at dette skjer er takket være noe som kalles "klientside-dekorasjoner". Programmer (klienter) tegner egne vinduet tittellinjer og knapper. Dette ble tidligere håndtert av vindushåndtereren. Takket være denne endringen, vil Ubuntu utviklere måtte endre en rekke applikasjoner og deretter fortsette å patchere dem da de ble oppdatert.

Det er galt når Ubuntu prøver å slutte å gjøre så mye skrivebordsarbeid på egenhånd, og det er fornuftig for Ubuntu å gå med strømmen og holde fast i hva GNOME og resten av Linux-desktopverdenen gjør. Da Ubuntu bestemte seg for å forlate Unity og bytte til GNOME, ble denne beslutningen uunngåelig.

Ikke bekymre deg, skjønt, det er ingen reell ulempe for å flytte vinduet til styringsknapper tilbake til høyre. Alt som lovet innovasjon, skjedde aldri, uansett. Ubuntu-brukere må bli kjent med å ha knappene til høyre igjen, og det er det.

Link
Plus
Send
Send
Pin