Skip to main content

Hva skal du gjøre når Macen din ikke starter opp

Hva skal du gjøre når Macen din ikke starter opp

Geoffrey Carr

Macer er ikke immune for problemer. Macen din kan noen ganger ikke svare på strømknappen i det hele tatt, eller macOS kan krasje eller mislykkes i å starte opp riktig. Her er hva du skal gjøre hvis Macen din ikke vil slå på.

De første trinnene her antar at Mac-en din ikke svarer når du trykker på strømknappen. Hvis det svarer, men ikke starter opp normalt, blar du ned til gjenopprettingsmodus-seksjonene.

Kontroller at den har strøm

Kontroller at Mac-en er koblet til en strømkilde. Prøv å bytte ut laderen eller strømledningen, eller bruk et annet strømuttak. Laderen selv kan bli skadet. Hvis du bruker en MacBook og batteriet er helt dødt, må du kanskje vente et øyeblikk etter at du har plugget det inn i det før du slår på det. Det vil ikke nødvendigvis starte opp umiddelbart etter at du har koblet den til.

Sjekk maskinvaren

Forutsatt at du bruker et Mac-skrivebord, må du kontrollere at alle kablene er riktig plassert. Hvis det for eksempel er en Mac Mini, må du sørge for at videoutgangen er koblet til både Mac mini og skjermen. Prøv å gjenopprette alle kablene - trekk ut støpslet og koble dem til igjen for å sikre at de er ordentlig tilkoblet.

Hvis du nylig har åpnet Mac-maskinen og falt med maskinvaren, kan det ha forårsaket problemet. Hvis du for eksempel installerte RAM eller byttet ut en harddisk, kan du prøve å bytte tilbake i den gamle maskinvaren eller bare sørge for at komponentene sitter riktig i Mac-en.

Hvis alt annet feiler, prøv å koble fra alle unødvendige eksterne enheter før du prøver å starte Mac-en.

Utfør en motorsyklus

Hvis Mac-maskinen sitter fast i en frosset tilstand og ikke svarer på knappene på knappene, kan du fikse det ved å kutte strømmen til den og tvinge den til å starte på nytt.

På en moderne MacBook uten et flyttbart batteri, trykk på strømknappen og hold den nede i ti sekunder. Hvis Mac-maskinen din kjører, vil den med kraft kutte strømmen til den og tvinge den til å starte på nytt.

På en Mac med et flyttbart batteri, slå det av, ta det ut, ta av batteriet, vent ti sekunder, og sett det inn igjen.

På en Mac-skrivebord (iMac, Mac Mini eller Mac Pro) trekker du ut strømkabelen, la den være stikkontakt i ti sekunder, og koble den deretter inn igjen.

Tilbakestill systemadministratorens firmware

I noen tilfeller kan det hende du må nullstille firmware for systemadministrasjon (SMC) på din Mac. Dette er det siste du bør prøve hvis Macen din ikke svarer på strømknappene i det hele tatt.

På nåværende MacBooks uten et flyttbart batteri, koble til strømkabelen. Trykk på Shift + Control + Alternativ-tastene på venstre side av tastaturet og på strømknappen, og hold dem nede. Slett alle fire knappene samtidig, og trykk deretter på strømknappen for å slå på maskinen.

På MacBook med et flyttbart batteri, trekk ut støpselet fra strømkilden og fjern batteriet. Trykk på strømknappen og hold den nede i fem sekunder. Slett av / på-knappen, sett inn batteriet, sett inn Mac-maskinen, og trykk på strømknappen for å slå den på igjen.

På Mac-skrivebord må du koble fra strømkabelen til Mac og la den være stikkontakt i femten sekunder. Sett den inn igjen, vent fem sekunder, og trykk deretter på strømknappen for å slå på maskinen igjen.

Bruk Diskverktøy fra gjenopprettingsmodus

Forutsatt at Macen din faktisk starter opp, men Mac OS X ikke lastes riktig, er det sannsynligvis et programvareproblem. Mac-diskene dine kan være skadet, og du kan fikse dette fra gjenopprettingsmodus.

For å få tilgang til gjenopprettingsmodus, start opp Mac-maskinen din. Trykk og hold inne kommando + r-tastene under oppstartsprosessen. Du bør prøve å trykke på disse umiddelbart etter at du hører lyden. Macen din skal starte opp i gjenopprettingsmodus. Hvis det ikke gjør det, har du sannsynligvis ikke trykket på tastene snart nok - start maskinen på nytt og prøv igjen.

Klikk på "Diskverktøy", klikk på kategorien Førstehjelp, og prøv å reparere Mac-disken din. Diskverktøyet utfører en "fsck" -operasjon (filsystemkontroll), slik at du ikke trenger å kjøre fsck-kommandoen manuelt.

Gjenopprett fra gjenopprettingsmodus

Hvis Diskverktøyet ikke fungerte, kan du installere Mac OS X på Mac-en på nytt.

Bruk alternativet "Installer OS X" i gjenopprettingsmodus for å få Macen din til å laste ned de nyeste OS X installeringsfilene og installere operativsystemet på nytt. Du kan også gjenopprette fra en Time Machine-sikkerhetskopiering. Hvis Mac-operativsystemet ditt er skadet, erstatter dette den skadede programvaren med et nytt, ubeskadiget operativsystem.


hvis ingenting virker her - hvis Mac-maskinen din bare ikke slås på, uansett hvor mange ganger du trykker på strømknappen, hvis gjenopprettingsmodus ikke fungerer, eller hvis Mac OS X ikke lastes riktig, selv etter at du har installert det på nytt fra gjenopprettingsmodus - Macen din har sannsynligvis et maskinvareproblem.

Forutsatt at det er under garanti, bør du kontakte Apple eller ta det til en lokal Apple Store for å få dem til å løse problemet for deg. Selv om du ikke har garanti, vil du kanskje ta den til en Apple Store eller et annet sted. Apple-datamaskiner repareres og forsøke å reparere dem.

Link
Plus
Send
Send
Pin