Skip to main content

Hva er forskjellen mellom en skrift, en skrifttype og en fontfamilie?

Hva er forskjellen mellom en skrift, en skrifttype og en fontfamilie?

Geoffrey Carr

Siden de fleste skriftlige ord er nå produsert i en digital form eller en annen, har fonter og skrifttyper blitt mye viktigere enn de pleide å være. Og til grafikken til grafiske designere og generelt nerdige mennesker overalt, brukes disse begrepene ofte utveksling.

Det hjelper ikke at de tekniske vilkårene for disse verktøyene, som først oppsto i verden av konvensjonelle papirpublisering og trykkpresser, har vært noe forvirret i verden av digital design og publisering. La oss stille rekorden rett, skal vi?

Typeface: Navnet på de stiliserte gifene

Ordet "skrifttype" refererer historisk spesifikt til bokstavets form og stil, organisert i et sett basert på alfabetet, tallene og tegnsettingene som trengs for å fullstendig uttrykke språk. Så samlingen av brevformer som vi kjenner til som "Arial" eller "Times New Roman" kalles et skrifttype.

Font: Det spesifikke verktøyet (eller filen) som inneholder et skrifttype

I den originale, flyttbare typen publiseringsforstand var en "font" en samling av metallgjeng som inneholdt bokstaver og symboler i bestemte størrelser, alt basert på utformingen av skrifttypen. For å være enda mer presis, var en bestemt skrift en samling av glyfer i en bestemt størrelse og vekt (fet, kursiv, etc). Så metallet kaster for "Times New Roman, størrelse 12, vanlig" ville være en annen skrifttype enn "Times New Roman, størrelse 20, fet", og typesetteren ville velge dem etter behov for bestemte deler av en side.

Moderne utskrift og digital publisering bruker ikke disse store, komplekse samlingene av bevegelige støpsler, men ordet "font" refererer fortsatt til den spesifikke mekanismen som inneholder disse glyphene. For enhver form for digital skriving eller publisering er "font" filen som inneholder skrifttypen, akkurat som den opprinnelige samlingen av metallgjeng. Ting er litt mer strømlinjeformet nå - en enkelt skrift kan formateres opp eller ned ved å publisere programvare, slik at det ikke er behov for flere filer i forskjellige størrelser, men vi trenger forskjellige filer for aspekter som fet og kursiv bokstaver.

For å si det enkelt: stilen på teksten du velger når du skriver eller designer erskriftsnitt, filen som inneholder det skrifttypen erfont.Du kan kopiere, lime inn, flytte, installere og avinstallere fonter fra datamaskinen, men du ringer ikke det du velger i tekstbehandleren til en "font" - det er et skrifttype når du bruker det til å faktisk produsere noe .

Font Family: En samling av relaterte skrifttyper

Som nevnt ovenfor er datafilen som inneholder et skrifttype en skrifttype, men en enkelt fil inneholder kanskje ikke alle de forskjellige glyphene som er nødvendige for et komplett sett med stilistiske alternativer i den fonten, som fet skrift, kursiv tekst, "svart" ( ekstra fet skrift), sjeldent brukte utenlandske tegn, og så videre. En samling som inneholder mer enn en bestemt skrifttype kalles en skrifttypefamilie. Så, for Arial-skrifttypen, inneholder fontfamilien skrifttypefilene for Arial (vanlig), Arial-smal, Arial-svart, Arial-fet, Arial-kursiv og Arial-fet kursiv.

De fleste moderne operativsystemer kan fortelle forskjellen mellom en enkelt skrift og en skrifttypefamilie, og gruppere dem tilsvarende. I Windows 10 er Font-mappen en bestemt mappe i kontrollpanelet. Bare kopier fontfiler til den for å installere dem for bruk i et kompatibelt program. Enkelt skrifttypefiler vises som en enkelt fil, men skrifttypefamilier har et stablet filikon.

Dobbeltklikk på det stablede ikonet, og du åpner en slags meta-mappe, som viser alle skriftene i den bestemte skrifttypefamilien. Men hvis du kopierer og limer inn den stablede filen i en hvilken som helst mappe utenfor "Fonts" -katalogen, ser du alt innholdet som separate filer.

Forvirre vilkårene

Selv blant fagfolk, benyttes ordene "font" og "typeface" ofte. Og for å være helt ærlig, det er ikke så forferdelig ting-det er et veldig lite skille, nå er type design så fleksibel når det gjelder design og publisering. Hvis sjefen din ber deg om å "endre skriften på lysbildeserien," vil det nok ikke gi deg noen fordeler for å rette henne og si "Jeg kan ikke endre skriften, men jeg kan endre skrifttypen." Det gjør det heller ikke t hjelpe ting som minst noen programmer får terminologien feil, eller ikke spesifiser at de bruker et "skrifttype" i stedet for en skrift i brukergrensesnittet.

Men hvis du er en designer av enhver kapasitet, og du snakker med andre designere, er det best å få vilkårene riktig. Hvis du var lege, og du møtte en moderne som forvirret en tibia og fibula, ville du trolig tenke litt mindre av ham. Det er også nyttig hvis du har satt sammen noe som du skal ha en faktisk designer ta en titt på. Det hjelper å snakke sitt språk.

Så husk bare: skrifttypen er designet, skrifttypen er filen, fontfamilien er samlingen av filer.

Link
Plus
Send
Send
Pin