Skip to main content

En kort historie om den blå skjermen av døden

En kort historie om den blå skjermen av døden

Geoffrey Carr

Det er ikonisk, men Microsoft ønsker at det ikke var det. På 90-tallet var det som kjerne til Windows-opplevelsen som Paint and Solitaire, men i disse dager er det ikke sett veldig ofte.

Jeg snakker selvsagt om den blå skjermen for døden. Yngre PC-brukere har ingen anelse om hvor vanlig denne panikkinduserende skjermen en gang var, eller hva det betydde. Uansett hva du jobbet med, var borte, og datamaskinen trengte å starte på nytt, noe som tok ti minutter på det tidspunktet.

De av oss som husker dette, prøver å glemme, men det er vanskelig.

Til denne dagen er den blå skjermen et gjenkjenneligt symbol på ting som ikke fungerer, men hvorfor eksisterte det i utgangspunktet? Her er en liten tur nedover den sketchy delen av Memory Lane, som foreldrene dine fortalte deg om ikke å besøke.

Windows 3.1: Ctrl + Alt + Slett skjerm

Windows 3.1 hadde ikke en blå skjerm av død: når den kom helt ned, endte du på en svart skjerm. Hvis du var heldig at svart skjerm var DOS-ledeteksten, hvorfra du kunne starte Windows igjen. Hvis ikke, var det på tide å tilbakestille.

Det skjedde imidlertid en blå skjerm utløses ved å trykke Ctrl + Alt + Delete. Dette ville fortsette å inspirere utformingen av Blue Screen of Death for å komme senere.

Interessant, som et blogginnlegg av Raymond Chen påpeker, var teksten her skrevet av ingen andre enn fremtidig administrerende direktør Steve Balmer, tilbake da han kjørte Systems Division i Microsoft.

Windows 95 og 98: Original Blue Screen of Death

Det er vanskelig å overvurdere hvor stor en avtale Windows 95 var: forestill deg nivået av hype rundt tidlige iPhone-modeller, men for et stasjonært operativsystem. Folk bokstavelig talt lined opp utenfor butikkene. Ja, 90-tallet var rart: folk var veldig spent på nye funksjoner på skrivebordet. Ingen var imidlertid spent på dette.

Den blå skjermen av død ville dukke opp når et program eller en driver krasjet spektakulært. Den ga noen kryptiske opplysninger om hva som forårsaket problemet, og ga noe mer forståelig råd om hvordan brukerne skulle fortsette.

I teorien kan du trykke på hvilken som helst nøkkel som lukker det programmet og ta deg tilbake til Windows-skrivebordet ditt, men dette virket sjelden. Som et blogginnlegg av Raymond Chen påpeker, sa de tidligere versjoner av denne meldingen at "Det kan være mulig å fortsette normalt", en linje som senere ble fjernet for å være villig optimistisk.

Windows 2000: Sjekk etter virus, kanskje?

Da Windows 2000 kom ut, hadde Microsoft utvidet seg på rådene deres Blue Screens tilbød. All omtale av potensielt å returnere til skrivebordet ditt var borte, og brukere ble fortalt å skru av datamaskinene sine uten problemer. Det var også en liste over feilsøkingsideer hvis problemet vedvarer, fra å søke etter virus for å sjekke harddisken for korrupsjon.

Windows XP, Vista og 7: Way More Advice

Windows XP fortsatte trenden med å legge til flere og flere råd til den blå skjermen. Informasjonen om hvilket program som forårsaket problemet var fortsatt kryptisk, men i det minste ga deg noen koder du kunne Google i et forsøk på å fikse problemet. Resten av skjermen var fylt med alle slags råd. Brukerne ble fortalt å slå av datamaskinene sine, men da ble det bekreftet at all programvare er riktig installert og gitt en masse flere feilsøkingsideer.

Den blå skjermen endret ikke mye for Vista, men det ble vanligere. Windows 7 reduserte hvor ofte du så slike skjermer, men endret ikke virkelig hvordan det så ut.

Windows 8: Sad Face, No Details

Windows 8 endret blåskjermene helt. Tekst-only Terminal look var borte, erstattet av moderne systemfonter, og et stort ASCII trist ansikt ble lagt til. Mest sannsynlig, nesten all informasjon om hva som faktisk forårsaket krasj er borte, som er råd for potensielt å løse problemet.

Dette er ikke så mye av et problem som det en gang var, fordi blåskjermene ikke er nesten like vanlige som de var tilbake på dagen. Du kan finne ut hvorfor PCen din krasjet ved å sjekke loggene eller bruke tredjeparts programvare som samler informasjonen.

Windows 10 holder samme utseende i dag.

Den blå skjermens arv

Microsoft ønsker at det ikke var slik, men til dags dato forblir den blå skjermen av død et symbol på Windows. Dette har inspirert til det som kanskje er den største kontorspranken hele tiden: Blue Screen of Death skjermsparer. Tilbys av Sysinternals (som Microsoft senere kjøpte) gjør denne skjermspareren noe datasett krasjet til du trykker på en tast eller beveger musen. Det er morsomt.

Det er også en nikk til Blue Screen of Death i macOS. Hver PC på nettverket i Finder bruker dette ikonet:

Du må virkelig zoome inn for å se det, men det er der, og har vært i over et tiår. Er dette smålig, morsom, eller begge deler?

Fotokreditt: Justin, Wikimedia Commons

Link
Plus
Send
Send
Pin