Skip to main content

Sikre brukerkontoer og passord i Windows

Sikre brukerkontoer og passord i Windows

Geoffrey Carr

Denne klassen How-To Geek School er ment for folk som vil lære mer om sikkerhet når de bruker Windows-operativsystemer. Du lærer mange prinsipper som vil hjelpe deg med å få en sikrere databehandling, og får muligheten til å bruke alle viktige sikkerhetsverktøy og funksjoner som følger med Windows. Åpenbart vil vi dele alt du trenger å vite om å bruke dem effektivt.

SCHOOL NAVIGASJON
 1. Sikre brukerkontoer og passord i Windows
 2. Forebygging av katastrofe med brukerkontokontroll
 3. Windows Defender og et Malware-Free System
 4. Windows-brannmur: Systemets beste forsvar
 5. Bruke Windows-brannmur med avansert sikkerhet
 6. Bruke SmartScreen-filteret til å skjerme ut mistenkelige nettsteder og programmer
 7. Bruke Handlingssenteret for ekstra sikkerhet og vedlikehold
 8. Hold systemet oppdatert for sikkerhet og stabilitet
 9. Beyond Defender: Tredjeparts sikkerhetsprodukter i Windows
 10. Generelle sikkerhetstips for Windows-brukere

I denne første leksjonen vil vi snakke om passordsikkerhet; De forskjellige måtene å logge på Windows, og hvor sikre de er. I prosessen vil vi forklare hvor Windows lagrer alle brukernavnene og passordene du oppgir mens du arbeider i disse operativsystemene, hvor trygge de er og hvordan du administrerer disse dataene.

Når vi går videre i serien, snakker vi om brukerkontokontroll, dens rolle i å forbedre sikkerheten til systemet ditt, og hvordan du bruker Windows Defender for å beskytte systemet mot skadelig programvare. Deretter skal vi snakke om Windows-brannmuren, hvordan du bruker den for å administrere appene som får tilgang til nettverket og Internett, og hvordan du lager dine egne filtreringsregler.

Etter det vil vi diskutere SmartScreen-filteret - en sikkerhetsfunksjon som får mer og mer oppmerksomhet fra Microsoft og er nå mye brukt i Windows 8.x-operativsystemene. Vi fortsetter å diskutere måter å holde programvaren og appene oppdaterte, hvorfor dette er viktig og hvilke verktøy du kan bruke til å automatisere denne prosessen så mye som mulig.

Sist men ikke minst, diskuterer vi Action Center og dets rolle for å holde deg informert om hva som skjer med systemet ditt, og dele flere tips og triks om hvordan du skal være trygg når du bruker datamaskinen og Internett. La oss begynne med å diskutere alles favorittfag: passord.

Typer passord funnet i Windows

I Windows 7 har du bare lokale brukerkontoer, som kanskje eller ikke har et passord. For eksempel kan du enkelt angi et tomt passord for enhver brukerkonto, selv om den ene er en administrator. Det eneste unntaket til denne regelen er forretningsnettverk hvor domenepolitikk tvinger alle brukerkontoer til å bruke et ikke-tomt passord.

I Windows 8.x har du både lokale kontoer og Microsoft-kontoer. Hvis du vil lære mer om dem, ikke nøl med å lese leksjonen om brukerkontoer, grupper, tillatelser og deres rolle i deling, i vår Windows Networking-serie.

Microsoft-kontoer er forpliktet til å bruke et ikke-tomt passord på grunn av at en Microsoft-konto gir deg tilgang til Microsoft-tjenester. Å bruke et tomt passord vil bety å utsette deg for mange problemer. Lokale kontoer i Windows 8.1 kan imidlertid bruke et tomt passord.

På toppen av tradisjonelle passord kan enhver brukerkonto opprette og bruke en 4-sifret PIN eller et bildepassord. Disse konseptene ble introdusert av Microsoft for å øke påloggingsprosessen for Windows 8.x-operativsystemet. De erstatter imidlertid ikke bruk av et tradisjonelt passord og kan bare brukes sammen med et tradisjonelt brukerpassord.

En annen type passord som du opplever i Windows-operativsystemer, er hjemmegruppens passord. I et typisk hjemmenettverk kan brukerne bruke hjemmegruppen til enkelt å dele ressurser. En hjemmegruppe kan bare slås sammen av en Windows-enhet ved hjelp av hjemmegruppens passord. Hvis du vil lære mer om hjemmegruppen og hvordan du bruker den til nettverksdeling, ikke nøl med å lese vår Windows Networking-serie.

Hva å huske på når du oppretter passord, PIN-koder og bildepassord

Når du oppretter passord, en PIN-kode eller et bildepassord for brukerkontoen din, ønsker vi at du husker følgende anbefalinger:

 • Ikke bruk tomme passord, selv på stasjonære datamaskiner i hjemmet ditt. Du vet aldri hvem som får uønsket tilgang til dem. Også skadelig programvare kan kjøre lettere som administrator fordi du ikke har et passord. Det er aldri en god ide å handle sikkerheten din for å gjøre det lettere når du logger inn.
 • Når du oppretter et passord, må du gjøre det minst åtte tegn langt, men helst 12 eller 20 om mulig. Pass på at den inneholder en tilfeldig blanding av store og små bokstaver, tall og symboler. Ideelt sett bør det ikke være relatert på noen måte til ditt navn, brukernavn eller firmanavn. Pass på at passordene dine ikke inneholder komplette ord fra noen ordbok. Ordbøker er det første som kjeks bruker til å hacke passord.
 • Ikke bruk det samme passordet for mer enn én konto. Alle passordene dine skal være unike, og du bør bruke et system som LastPass, KeePass, Roboform eller noe lignende å holde oversikt over dem.Merk:åpenbart vil du ikke sette Windows-passordet inn i et passordbehandlingprogram, men for hvert annet passord, bør du sannsynligvis bruke en.
 • Når du oppretter en PIN-kode, bruker du fire forskjellige sifre for å gjøre ting litt vanskeligere å sprekke.
 • Når du oppretter et bildepassord, velger du et bilde som har minst 10 "interessepunkter". Interessepunkter er områder som fungerer som et landemerke for dine bevegelser. Bruk en tilfeldig blanding av gesttyper og sekvenser, og sørg for at du ikke gjentar den samme bevegelsen to ganger.Vær oppmerksom på at flekker på skjermen kan potensielt vise dine bevegelser til andre.

Sikkerheten til passordet ditt mot PIN-kode og bildepassord

Enhver form for passord kan bli sprukket med nok innsats og de riktige verktøyene. Det er ikke noe slikt som et helt sikkert passord. Passord opprettet med bare noen få sikkerhetsprinsipper er imidlertid mye vanskeligere å sprekke enn andre. Hvis du respekterer anbefalingene delt i forrige del av denne leksjonen, vil du ende opp med å ha rimelig sikre passord.

Ut av alle innloggingsmetodene i Windows 8.x er PIN-koden den enkleste å brute force fordi PIN-er er begrenset til fire sifre og det er bare 10 000 mulige unike kombinasjoner tilgjengelig. Bildepassordet er sikrere enn PIN-koden fordi det gir mange flere muligheter for å skape unike kombinasjoner av bevegelser. Microsoft har sammenlignet de to innloggingsalternativene fra et sikkerhetsperspektiv i dette innlegget: Logg inn med et bildepassord.

For å motvirke brute force-angrep mot bildepassord og PIN-koder, standardiserer Windows det tradisjonelle tekstpassordet ditt etter fem mislykkede forsøk.

PIN-koden og bildepassordet fungerer bare som alternative innloggingsmetoder til Windows 8.x. Derfor, hvis noen sprekker dem, har han eller hun ikke tilgang til passordet til brukerkontoen din. Den personen kan imidlertid bruke alle appene som er installert på din Windows 8.x-enhet, få tilgang til filene, dataene dine og så videre.

Slik oppretter du en PIN-kode i Windows 8.x

Hvis du logger deg på en Windows 8.x-enhet med en brukerkonto som har et ikke-tomt passord, kan du opprette en firesifret PIN-kode for den, for å bruke den som en komplementær påloggingsmetode. For å opprette en, må du gå til "PC-innstillinger." Hvis du ikke vet hvordan, trykk deretter på Windows + C på tastaturet eller flick fra høyre kant av skjermen, på en berøringsaktivert enhet, deretter trykk "Innstillinger."

Innstillingene sjarm er nå åpen. Klikk eller trykk på linken som sier "Endre PC-innstillinger," på bunnen av sjarmen.

I PC-innstillinger går du til Kontoer og deretter på "Påloggingsalternativer." Her finner du alle nødvendige alternativer for å endre ditt eksisterende passord, opprette en PIN-kode eller et bildepassord.

For å opprette en PIN-kode, trykk på "Legg til" -knappen i PIN-delen.

Veiviseren "Opprett en PIN-kode" er startet, og du blir bedt om å skrive inn passordet til brukerkontoen din. Skriv det og trykk "OK".

Nå blir du bedt om å skrive inn en 4-sifret pin i feltene "Skriv inn PIN" og "Bekreft PIN".

PIN-koden er opprettet, og du kan nå bruke den til å logge på Windows.

Slik oppretter du et bildepassord i Windows 8.x

Hvis du logger deg på en Windows 8.x-enhet med en brukerkonto som har et ikke-tomt passord, kan du også opprette et bildepassord og bruke det som en komplementær påloggingsmetode. For å opprette en, må du gå til "PC-innstillinger."

I PC-innstillinger går du til Kontoer og deretter på "Påloggingsalternativer." Her finner du alle nødvendige alternativer for å endre ditt eksisterende passord, opprette en PIN-kode eller et bildepassord. For å opprette et bildepassord, trykk på "Legg til" -knappen i "Bildepassord" -delen.

Veiviseren "Opprett et bildepassord" er startet, og du blir bedt om å skrive inn passordet til brukerkontoen din.

Du får vist en veiledning om hvordan bildet passordet fungerer. Ta noen sekunder å se på det og lær bevegelsene som kan brukes til bildepassordet ditt. Du vil lære at du kan lage en kombinasjon av sirkler, rette linjer og kraner. Når du er klar, trykk "Velg bilde".

Bla gjennom Windows 8.x-enheten og velg bildet du vil bruke til passordet ditt og trykk "Åpne".

Nå kan du dra bildet for å plassere det slik du vil. Når du liker hvordan bildet er plassert, trykk "Bruk dette bildet" til venstre. Hvis du ikke er fornøyd med bildet, trykker du på "Velg nytt bilde" og velg en ny, som vist under forrige trinn.

Etter at du har bekreftet at du vil bruke dette bildet, blir du bedt om å sette opp dine bevegelser for bildepassordet. Tegn tre bevegelser på bildet, hvilken som helst kombinasjon du ønsker. Husk at du kun kan bruke tre bevegelser: sirkler, rette linjer og kraner.

Når du har trukket de tre gestene, blir du bedt om å bekrefte. Tegn de samme bevegelsene en gang til. Hvis alt går bra, blir du informert om at du har opprettet bildepassordet ditt og at du kan bruke det neste gang du logger deg på Windows. Hvis du ikke bekrefter bevegelsene riktig, blir du bedt om å prøve igjen, til du trekker de samme bevegelsene to ganger.

For å lukke bildepassordveiviseren, trykk "Fullfør".

Hvor lagrer Windows passordene dine? Er de trygge?

Alle passordene du skriver inn i Windows og lagrer for fremtidig bruk, lagres i Credential Manager. Dette verktøyet er et hvelv med brukernavnene og passordene du bruker til å logge på datamaskinen, til andre datamaskiner på nettverket, til apper fra Windows Store, eller til nettsteder som bruker Internet Explorer. Ved å lagre disse legitimasjonene, kan Windows logge deg automatisk neste gang du får tilgang til den samme appen, nettverksandelen eller nettstedet. Alt som er lagret i Credential Manager, er kryptert for din beskyttelse.

Neste side: Sikkerhetskopiering av brukerkontoer og passord

Link
Plus
Send
Send
Pin