Skip to main content

Alt du kan gjøre med Windows 10s nye Bash Shell

Alt du kan gjøre med Windows 10s nye Bash Shell

Geoffrey Carr

Windows 10s jubileumsoppdatering la til støtte for Linux-miljøer til Windows 10 tilbake i 2016. Men bli ikke lurt: dette er mer enn bare et Bash-skall. Det er et komplett kompatibilitetslag for å kjøre Linux-programmer på Windows.

Vi har dekket mange av tingene du kan gjøre i Windows 10s nye Bash-skall, så vi har avrundet alle disse støttelinjene til en mega-liste her, for enkelhets skyld.

Komme i gang med Linux på Windows

Du kan installere et Linux-miljø og Bash-skall på en hvilken som helst versjon av Windows 10, inkludert Windows 10 Home. Det krever imidlertid en 64-biters versjon av Windows 10. Du må bare aktivere Windows Subsystem for Linux-funksjonen, og deretter installere den valgte Linux-distribusjonen, for eksempel Ubuntu-fra Windows Store.

Som ved Fall Creators Update i slutten av 2017, trenger du ikke lenger å aktivere utviklingsmodus i Windows, og denne funksjonen er ikke lenger beta.

Installer Linux-programvare

Den enkleste måten å installere Linux-programvare på i ditt Ubuntu-miljø (eller Debian) er med apt-get kommando. (De apt kommandoen virker også.) Denne kommandoen laster ned og installerer programvare fra Ubuntu's programvarebeholdere. Du kan laste ned og installere ett eller flere programmer med bare en enkelt kommando.

Ettersom dette er et mer eller mindre fullt Ubuntu-brukerområde-miljø, kan du også installere programvare på andre måter. Du kan kompilere og installere programvare fra kildekoden akkurat som du ville på en Linux-distribusjon, for eksempel.

Hvis du har installert en annen Linux-distribusjon, bruk kommandoene for å installere programvare på den bestemte distribusjonen i stedet. For eksempel bruker openSUSE zypper kommando.

Kjør flere Linux-distribusjoner

Fall Designeroppdateringen aktiverte også støtte for flere Linux-distribusjoner, der tidligere bare Ubuntu var tilgjengelig. I utgangspunktet kan du installere Ubuntu, openSUSE Leap, SUSE Linux Enterprise Server, Debian GNU / Linux eller Kali Linux. Fedora er også på vei, og vi vil nok se flere Linux-distribusjoner som tilbys i fremtiden.

Du kan ha flere Linux-distribusjoner installert, og du kan til og med kjøre flere forskjellige Linux-miljøer samtidig.

Hvis du ikke er sikker på hvilken installasjon, anbefaler vi Ubuntu. Men hvis du trenger en bestemt Linux-distribusjon, kan du prøve programvare som kjører på en server som kjører SUSE Linux Enterprise Server eller Debian, eller du vil ha sikkerhetstestverktøyene i Kali Linux-de er tilgjengelige i butikken sammen med Ubuntu .

Få tilgang til Windows-filer i Bash og Bash-filer i Windows

Din Linux-filer og Windows-filer er normalt skilt, men det finnes måter å få tilgang til Linux-filene dine fra Windows og Windows-filer fra Linux-miljøet.

Linux-distribusjoner du installerer, lager en skjult mappe der alle filene som brukes i det Linux-miljøet, er lagret. Du kan få tilgang til denne mappen fra Windows hvis du vil vise og sikkerhetskopiere Linux-filer med Windows-verktøy, men Microsoft advarer om at du ikke bør modifisere disse Linux-filene med Windows-verktøy, eller opprette nye filer her med Windows-programmer.

Når du er i Linux-miljøet, kan du få tilgang til Windows-stasjonene dine fra under / mnt / mappen. C-stasjonen din er plassert på / mnt / c, og D-stasjonen din er plassert på / mnt / d, for eksempel. Hvis du vil jobbe med filer fra Linux- og Windows-miljøet, plasserer du dem et sted i Windows-filsystemet og får tilgang til dem gjennom / mnt / mappen.

Monter flyttbare stasjoner og nettverkssteder

Windows-delsystemet for Linux monterer automatisk faste interne stasjoner under / mnt / mappen, men monterer ikke automatisk flyttbare stasjoner som USB-stasjoner og optiske plater. Det monterer ikke automatisk noen nettverksstasjoner som kan mappes på PCen.

Du kan imidlertid montere disse selv og få tilgang til dem i Linux-miljøet med en spesiell mount-kommando som utnytter drvfs-filsystemet.

Bytt til Zsh (eller et annet skall) i stedet for Bash

Mens Microsoft opprinnelig plukket denne funksjonen som et "Bash shell" -miljø, er det faktisk et underliggende kompatibilitetslag som lar deg kjøre Linux-programvare på Windows. Det betyr at du kan kjøre andre skall i stedet for Bash, hvis du foretrekker dem.

For eksempel kan du bruke Zsh-skallet i stedet for Bash. Du kan til og med ha standard Bash-skallet automatisk bytt til Zsh-skallet når du åpner Linux-snarveien i Start-menyen.

Bruk Bash Scripts på Windows

Takket være dette miljøet er det faktisk mulig å skrive et Bash-shell-skript på Windows og kjøre det. Bash-skriptet ditt kan få tilgang til Windows-filene dine som er lagret under mappen / mnt, slik at du kan bruke Linux-kommandoer og skript til å arbeide med dine vanlige Windows-filer. Du kan også kjøre Windows-kommandoer fra Bash-skriptet.

Du kan inkludere Bash-kommandoer i et Batch-skript eller PowerShell-skript, noe som er ganske nyttig. For alt dette og mer, se vår guide til bash-skript i Windows 10.

Kjør Linux kommandoer fra utenfor Linux Shell

Hvis du bare vil raskt starte et program, utføre en kommando eller kjøre et skript, trenger du ikke engang å starte Bash-miljøet først. Du kan bruke bash -c eller wsl kommandoen for å utføre en Linux-kommando fra utenfor Linux-skallet.Linux-miljøet kjører bare kommandoen, og avsluttes deretter. Hvis du kjører denne kommandoen fra et Command Prompt eller PowerShell-vindu, skriver kommandoen utdataene til kommandoprompt eller PowerShell-konsollene.

Du kan gjøre mye med bash -c eller wsl. Du kan lage stasjonære snarveier for å starte Linux-programmer, integrere dem i batch- eller PowerShell-skript, eller kjøre dem på en annen måte du vil kjøre et Windows-program.

Kjør Windows-programmer fra Bash

Som av Creators Update (som kom ut våren 2017), kan du kjøre Windows-programmer fra Linux-miljøet. Dette betyr at du kan integrere Windows-kommandoer ved siden av Linux-kommandoer i et Bash-skript, eller bare kjør Windows-kommandoer fra standard Bash eller Zsh-skjermen du allerede bruker.

For å kjøre et Windows-program, skriv banen til en .exe-fil og trykk Enter. Du finner de installerte Windows-programmene dine under mappen / mnt / c i Bash-miljøet. Husk at kommandoen er bokstavsfølsom, så "Example.exe" er forskjellig fra "example.exe" i Linux.

Kjør grafiske Linux-skrivebordsprogrammer

Microsoft støtter ikke offisielt grafisk Linux-programvare på Windows. Windows-delsystemet for Linux-funksjonen er beregnet for å kjøre kommandolinjeprogrammer som utviklere måtte trenge. Men det er faktisk mulig å kjøre grafiske Linux-skrivebordsprogrammer på Windows ved hjelp av denne funksjonen.

Dette fungerer imidlertid ikke som standard. Du må installere en X-server og angi DISPLAY variabel før grafiske Linux-skrivebordsprogrammer vil kjøre på Windows-skrivebordet. Jo enklere søknaden er, jo mer sannsynlig er det å fungere godt. Jo mer komplekse applikasjonen, desto mer sannsynlig at den vil forsøke å gjøre noe Microsofts underliggende Windows Subsystem for Linux, støtter ennå ikke. Alt du kan gjøre er å gi det et skudd med disse instruksjonene og håper det beste.

Velg ditt standard Linux miljø

Hvis du har flere Linux-distribusjoner installert, kan du velge standardinstallasjonen. Dette er distroen som brukes når du starter Linux-distribusjonen med bash eller wsl kommando, eller når du bruker bash -c eller wsl Kommandoer for å kjøre en Linux-kommando fra andre steder i Windows.

Selv om du har flere Linux distros installert, kan du likevel starte dem direkte ved å kjøre en kommando som ubuntu eller opensuse-42. Den nøyaktige kommandoen du trenger er stavet ut på hver Linux-distribusjons nedlastingsside på Microsoft Store.

Raskt Launch Bash From File Explorer

Du trenger ikke å lansere Linux-skallet fra snarveisikonet. Du kan raskt starte den fra File Explorer ved å skrive "bash" i adressefeltet og trykke Enter. Standard Linux-distribusjonens Bash-skall vises, og den nåværende arbeidskatalogen blir katalogen du hadde åpnet i Filutforsker.

Denne artikkelen gir også instruksjoner for å legge til et "Open Bash shell here" -alternativ til File Explorer ved å redigere Windows-registret, noe som gir deg et praktisk kontekstmenyalternativ som fungerer på samme måte som "Open PowerShell-vinduet her" eller "Åpne kommandoprompt her" -alternativene .

Endre UNIX-brukerkontoen din

Når du først setter opp Bash, blir du bedt om å opprette en UNIX-brukerkonto og angi et passord. Du blir automatisk logget på med denne kontoen hver gang du åpner Bash-vinduet. Hvis du vil endre din UNIX-brukerkonto, eller bruk rotkontoen som standardkonto i skallet, er det en skjult kommando for å endre standard brukerkonto.

Avinstaller og installer et Linux-miljø på nytt

Etter at du har installert noen programmer eller endret noen innstillinger, vil du kanskje installere Ubuntu eller en annen Linux-distribusjon og få et nytt Linux-miljø. Dette var tidligere litt komplisert, men du kan nå gjøre det ved å avinstallere Linux-distribusjonen som om du ville noe annet program og deretter installere det fra butikken.

For å få et nytt system uten å laste ned Linux-distribusjonen, kan du kjøre distribusjonens kommando sammen med "ren" -alternativet fra en Windows Command Prompt eller PowerShell-konsoll. For eksempel, for å tilbakestille Ubuntu uten å laste ned den, kjør du ubuntu clean .

Hvis du fortsatt har et eldre Linux-miljø installert, en som ble installert før Fall Creators Update-kan du fortsatt avinstallere den med lxrun-kommandoen.

Oppgrader ditt Ubuntu miljø

Etter Windows 10s Fall Creators Update, må du nå installere Ubuntu og andre Linux-miljøer fra butikken. Når du har gjort det, blir de automatisk oppdatert til de nyeste versjonene uten noen spesielle kommandoer.

Men hvis du opprettet et Bash-miljø på en eldre versjon av Windows, har du et eldre Ubuntu-miljø installert. Du kan bare åpne butikken, og installere den nyeste Ubuntu fra Windows Store for å oppgradere.


Underholdende nørder vil uten tvil finne ut andre interessante ting du kan gjøre med Linux-miljøet i fremtiden. Windows-delsystemet for Linux vil forhåpentligvis fortsette å bli kraftigere, men forvent ikke at Microsoft skal støtte grafiske Linux-desktopapplikasjoner til enhver tid snart.

Link
Plus
Send
Send
Pin