Skip to main content

Slik hindrer du datamaskinen fra å våkne ved et uhell

Slik hindrer du datamaskinen fra å våkne ved et uhell

Geoffrey Carr

Å sette PCen i dvale er en fin måte å spare energi på, samtidig som du sørger for at du raskt kan fortsette arbeidet. Men hva kan du gjøre hvis PCen holder seg opp selv? Slik finner du ut hva som våkner det, og hvordan du kan forhindre det.

Når du setter PCen i dvale, går den inn i en strømsparingsstatus der den slår av strømmen til de fleste PC-komponentene, og holder nok strømforsyning for å holde minnet oppdatert. Dette gjør at du raskt kan vekke datamaskinen tilbake til samme tilstand som den var i når den sovnet, inkludert eventuelle dokumenter og mapper du hadde åpnet. En av forskjellene mellom søvnen og dvalemodus er at når en PC går ut, kan aktivitet fra bestemte enheter vekke den opp. Planlagte oppgaver kan også konfigureres for å vekke PCen opp slik at de kan kjøre.

Hvordan finne ut hva som vekker PCen din opp

Før du kan løse problemet, må du avgjøre problemet. Det er noen få skritt du må sannsynligvis ta her, ettersom ingen løsning passer til alle.

Se siste ting som vekket PCen din

Det første trinnet i å finne ut hvorfor PCen din er våkne før du vil at den skal bestemme hva som gjør waking. Du kan vanligvis finne ut hvilken hendelse som forårsaket at datamaskinen din våkner opp senest med en enkel kommandoprompt-kommando. Start Kommandoprompt ved å trykke Start, skrive "kommando" og deretter velge "Kommandoprompt" -appen.

Skriv inn kommandoen i vinduet Kommandoprompt, og trykk på Enter:

powercfg -lastwake

Jeg kan fortelle fra utgangen av kommandoen ovenfor, for eksempel at jeg brukte strømknappen for å vekke PCen min. Du kan også se oppførte enheter - som mus, tastatur eller nettverkskort - eller hendelser som vekketimer eller automatisk vedlikehold.

Dette vil ikke alltid gi deg den informasjonen du trenger, men ofte vil det.

Utforsk andre våknehendelser med Event Viewer

Mens kommandopromptkommandoen vi bare snakket om, er flott for å vise deg hva som sist våknet PCen din, noen ganger må du gå litt lenger tilbake i historien for å se hva som er oppvaktet før. For det vil vi gå til Event Viewer, et nyttig loggverktøy som hjelper oss med å se når datamaskinen er slått av (vær fordi den ble stengt, sovnet eller dvalet) og når den våknet.

For å åpne Event Viewer, trykk Start, skriv "event", og velg deretter "Event Viewer."

I venstre rute driller du ned til Event Viewer (Local)> Windows Logs> System. Du vil semye av informasjon her, men ikke bekymre deg. Du trenger ikke å lese gjennom eller forsøke å forstå alt som skjer i loggen. Vi skal filtrere det til bare de tingene vi trenger å se på. Høyreklikk på "System" -loggen og velg "Filtrer nåværende logg".

I vinduet Filtrer nåværende logg, velg alternativet "Feilsøkingsprogramvare" i rullegardinmenyen "Hendelseskilder", og klikk deretter "OK".

Tilbake i hovedhendelsesvisningsvinduet ser du at vi har filtrert ut hundrevis av meldinger som ikke er relevante for vårt problem, og rettet inn i det vi bryr oss om: når datamaskinen våkner fra en lav -tilstandsstatus. I den nye filtrerte visningen kan du bla gjennom alle forekomster der datamaskinen har våknet over varigheten av loggen (som skal være hundrevis av oppføringer).

Det du bør fokusere på, er det tidspunktet hendelsen ble logget inn (gjorde det våkne om gangen du var på datamaskinen, eller var det en tilfeldig midt-i-natt-våkne samtale) og hva Wake Source er angitt.

  • Hvis Wake-kilden sier "Power Button", indikerer det at strømknappen på PCen ble trykket for å vekke den opp - en handling du mest sannsynlig tok deg selv.
  • Hvis Wake-kilden sier noe som "Enhet-HID-kompatibel mus (eller tastatur)", som indikerer at PCen er konfigurert for tastetrykk og musebevegelser for å vekke det.
  • Hvis Wake-kilden viser nettverksadapteren din, betyr det at PCen din er konfigurert slik at innkommende nettverksaktivitet kan vekke den opp, noe som er nyttig hvis du vil at datamaskinen skal gå i dvale, men det trenger det til tider tilgjengelig for andre nettverksenheter.
  • Hvis Wake Source sier "Timer", betyr det at en planlagt oppgave våknet datamaskinen. Kildedata inneholder vanligvis en indikasjon på oppgaven som vekket PCen. For eksempel, i det forrige skjermbildet, kan jeg fortelle at PCen min var våknet for å gjøre en planlagt omstart etter en oppdatering.
  • Du kan også se noe som "Wake Source: Unknown," som er litt mer kryptisk, men i det minste forteller det når PCen ble våknet.

Når du har oppdaget at det faktisk er et mønster av merkelig datavarmen, og du har identifisert kilden, er det på tide å gjøre noe med det.

Slik stopper du PCen fra å våkne tilfeldig

Forhåpentligvis har et av de ovennevnte triksene hjulpet deg med å finne ut hva som vekker PCen din. Nå er det på tide å løse problemet. Gå ned til delen som gjelder din situasjon.

Begrens maskinvareenheter som kan vekke PCen din

Som du sikkert har lagt merke til fra å se gjennom logger for Event Viewer, er det fire primære maskinvareenheter som kan vekke PCen: mus, tastaturer, nettverksadaptere og strømknapper (eller bærbare lokk hvis det er det du bruker). Du kan enkelt se en komplett liste over maskinvareenheter som får lov til å vekke PCen med en kommandoprompt-kommando. Åpne et kommandopromptvindu og kjør følgende kommando:

powercfg -devicequery wake_armed

I dette eksemplet har jeg flere enheter som har lov til å vekke PCen min, inkludert en Intel Ethernet-adapter, to tastaturer (jeg bytter mellom vanlige og spill-tastaturer) og en mus. Uansett konfigurasjon, nå som du vet hvilke enheter som kan vekke PCen din, kan du gå over til Enhetsbehandling for å fortelle dem ikke.

Vi har dekket detaljert hvordan du forhindrer musen i å våkne PCen din og hvordan du hindrer nettverksaktivitet fra å våkne PCen. Så, i vårt eksempel her, vil vi forhindre at tastaturet våkner PCen. Hvorfor vil du gjøre dette? Ett ord: katter.

(Dette bør imidlertid fungere for andre enheter som kan vekke datamaskinen din - ikke bare tastaturer.)

Åpne Enhetsbehandling ved å trykke på Windows-tasten, skrive "Enhetsbehandling", og trykk deretter på Enter.

I enheten Enhetsbehandling-vindu, finn enheten du vil hindre fra å våkne datamaskinen. Det vil ha samme navn som det gjør i utgangen av powercfg beordre du bare løp. Høyreklikk enheten og velg "Egenskaper" fra hurtigmenyen.

På fanen "Strømstyring" i egenskapsvinduet til enheten, deaktiver "Tillat denne enheten å vekke datamaskinen" og klikk deretter "OK".

Mens du har Enhetsbehandling åpen, fortsett å forkaste noen andre enheter du ikke vil våkne datamaskinen din. Når du er ferdig, kan du avslutte Enhetsbehandling.

Deaktiver vekkere og planlagte oppgaver

Den andre tingen som kan vekke PCen din er en planlagt oppgave. Noen planlagte oppgaver, for eksempel et antivirusprogram som planlegger en skanning, kan sette en wake-timer for å våkne PCen din på bestemt tidspunkt for å kjøre en app eller en kommando. For å se en liste over wake timers satt på datamaskinen din, kan du bruke kommandoprompt kommandoen. Du må kjøre Kommandoprompt med administrative rettigheter for denne. For å gjøre dette, trykk Start, skriv "kommando", og når du ser Kommandoprompt-appen, høyreklikk den og velg "Kjør som administrator".

Skriv inn følgende kommando i vinduet Kommandoprompt, og trykk deretter på Enter:

powercfg -waketimers

I dette eksemplet kan du se at jeg har en veksletimer - en planlagt oppgave for å sjekke om jeg har noen store filer i kø for å laste ned, slik at jeg kan laste ned nedlastingen når jeg ikke bruker PCen.

Du må velge å stoppe dette: du kan deaktivere den spesifikke vekslingstimeren, eller deaktiver alle tidtakere.

Hvis du bare vil stoppe en oppgave fra å våkne datamaskinen, kan du avinstallere appen som opprettet oppgaven, eller justere planlagte oppsettinnstillinger. Du kan lese de fulle instruksjonene for å jobbe med planlagte oppgaver i vår artikkel om automatisk kjøring av programmer med Windows Task Scheduler, men her er den korte versjonen.

Finn oppgaven i Oppgaveplanlegger, høyreklikk den, og velg deretter "Egenskaper". I vinduet Egenskaper, slå av "Våk datamaskinen for å kjøre denne oppgaven" på fanen "Betingelser".

Dette etterlater den planlagte oppgaven på plass, og hvis PCen er våken, vil Windows kjøre oppgaven. Det vil bare ikke vekke PCen for å gjøre det.

Hvis du ikke vil noen programmer som vekker datamaskinen automatisk, kan du deaktivere wake timers helt. For å gjøre dette åpner du kontrollpanelet for strømalternativer ved å trykke på Start, skrive "strømalternativer", og deretter trykke Enter.

I vinduet Strømalternativer klikker du koblingen "Endre planinnstillinger" ved siden av planen du bruker.

I neste vindu klikker du koblingen "Endre avanserte strøminnstillinger".

Utvid «Sove» -oppføringen, utvider oppføringen "Tillat vekslingstider" under den, og sett deretter oppføringene under den til "Deaktivert." Hvis du er på en bærbar datamaskin, vil du se to oppføringer - "På batteriet" og "Plugged in" - og du kan konfigurere disse for forskjellige innstillinger hvis du vil. Hvis du bruker en stasjonær PC, ser du bare en innstilling under "Tillat veksletidere" -oppføringen, som i dette eksemplet.

Vær oppmerksom på at hvis du bruker Windows 10, har du også et tredje alternativ enn bare å aktivere eller deaktivere vekketimeren. Dette alternativet kalles bare "Viktige Wake Timers Only" og vekker PCen din bare for store Windows-systemhendelser som en planlagt omstart av PCen din utenfor aktive timer etter en Windows-oppdatering. Du kan prøve å sette veksletidene til "Viktige Wake Timers Only" og se om det løser dine problemer. Hvis PCen din fortsatt våkner oftere enn du vil, kan du alltid komme tilbake og sette wake timers til "Disabled" i stedet.

Forhindre automatisk vedlikehold fra å våkne PCen

Som standard kjører Windows automatiske vedlikeholdsoppgaver klokken 2:00 hver kveld hvis du ikke bruker datamaskinen. Det er også satt til å vekke PCen din fra søvn for å kjøre disse oppgavene. Disse oppgavene inkluderer ting som å sjekke om harddisken din trenger defragmentering, kjører systemdiagnostikk, kontrollerer diskvolumfeil og mer. De er viktige oppgaver å ha løp regelmessig, men hvis du foretrekker at Windows ikke vekker PCen din for å gjøre det, kan du slå den inn.Vi bruker Windows 10 som vårt eksempel her, men du finner innstillingene på samme sted i Windows 8 og 7.

I Kontrollpanel, bytt til ikonvisning og åpne deretter Sikkerhets- og vedlikeholdsprogrammet.

På siden Sikkerhet og vedlikehold utvider du avsnittet "Vedlikehold" og klikker deretter på "Endre vedlikeholdsinnstillinger."

På den automatiske vedlikeholdssiden, slå av "Tillat planlagt vedlikehold for å våkne opp datamaskinen min på planlagt tidspunkt". Selvfølgelig kan du også sette tidsplanen til noe du liker bedre hvis du vil.

Hvis du slår av Windows-muligheten til å vekke PCen din for å kjøre vedlikeholdsoppgaver, bør du likevel la den kjøre disse vedlikeholdsoppgaver av og til. Du kan gjøre det ved å sette den planlagte tiden til når du er mer sannsynlig å ha PCen slått på, eller du kan gjøre det manuelt ved å klikke på "Start vedlikehold" tilbake på hovedsiden Sikkerhet og vedlikehold.


Søvn er et verdifullt verktøy for å bevare energi, samtidig som PCen din fortsatt er tilgjengelig når du trenger det. Mens du sannsynligvis vil ha noen enheter (som tastaturet) og noen planlagte oppgaver for å kunne våkne opp PCen, er det godt å vite at du har noen verktøy for å undersøke hvorfor det våkner og alternativer for å stoppe det fra å skje når du vil ikke ha det til.

Link
Plus
Send
Send
Pin